Adunarea Generală a Comisiei Balcanice și a Mării Negre, la Tulcea

Adunarea Generală a Comisiei Balcanice și a Mării Negre, la Tulcea

Credit Photo: Tulcea News


Tulcea este gazda, pe 12 aprilie, Adunării Generale a Comisiei Balcanice și a Mării Negre din cadrul Conferinței Regiunilor Periferice Maritime ale Europei, în organizarea Consiliului Județean Tulcea și a Asociaţiei Grup Local pentru Pescărie Durabilă FLAG Delta Dunării.


Consiliul Județean Tulcea este membru al Comisiei Balcanice și a Mării Negre, președintele acestei Comisii fiind Christiana Kalogirou, Guvernator al Regiunii Nord-Egeene. Din România, în această Comisiei mai activează, alături de Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Județean Călărași, Consiliul Județean Galați și Consiliul Județean Vâlcea.

Judeţul Tulcea este membru al Conferinţei Regiunilor Periferice Maritime ale Europei (CRPM) din anul 2001.


Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a fost reales vicepreşedinte al CRPM, în cadrul Adunării Generale desfăşurate în Ponta Delgada, Regiunea Autonomă Azore, în noiembrie 2016. Acesta deţine portofoliul Politicii de Vecinătate în cadrul acestui prestigios organism de cooperare europeană la nivel regional.


„Adunarea Generală a Comisiei Balcanice și a Mării Negre de la Tulcea se va concentra pe afacerile maritime și de transport și pe oportunitățile pe care aceste sectoare le pot oferi pentru a valorifica potențialul neexploatat al zonei. De asemenea, va examina metodele inovatoare și competitive de antreprenoriat care ar putea contribui la atenuarea provocărilor comune, cum ar fi exodul de inteligență și problemele de dezvoltare economică.

Lucrările se vor axa pe două teme principale, respectiv Creșterea Economică Albastră ca motor al cooperării în bazinul Mării Negre și al Dunării și experiența din alte bazine maritime și Transport durabil în regiunea Balcanică și Marea Neagră“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.


Reprezentând o populație de peste 200 milioane de locuitori, Conferința Regiunilor Periferice Maritime ale Europei militează pentru o dezvoltare mai echilibrată a teritoriului european. În Conferința Regiunilor Periferice Maritime activează reprezentanții a 160 de regiuni din 25 de state ale Uniunii Europene și nu numai. Organismul reprezintă un motor de generare a ideilor de dezvoltare echilibrată a Europei, precum și un organism de lobby pe lângă instituțiile europene. Constituită în anul 1973, organizaţia reprezintă interesele regiunilor periferice maritime, sprijinind eliminarea decalajelor de dezvoltare între acestea.


Programul zilei de vineri, 12 aprilie


Locație: Hotel Delta 4 stele – Sala Toma Caragiu


09.30 – 10.00: Discursuri de deschidere



  • Cuvânt de bun venit al domnului Horia TEODORESCU, Vicepreședinte CRPM, Președintele Consiliului Județean Tulcea

  • Președintele BBSC

  • Doamna Sirma CARAMAN, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Aministrației Publice

  • Doamna Mirela FURTUNĂ, deputat Parlamentul României

  • Domnul Ciceronis CUMPĂNĂȘOIU, director general AM POPAM


10.00 – 13.00: Creșterea Economică Albastră ca motor al cooperării în bazinul Mării Negre și al Dunării și experiența din alte bazine maritime


Prezentat și prezidat de dl. Valentin MOLDOVEANU, Directorul Grupului de Acțiune Locală Delta Dunării (FLAG), consilier județean al Consiliului Județean Tulcea



  • Doamna Magdalena Andreea STRĂCHINESCU OLTEANU, Director al Unității 1 Inovare Maritimă, Investiții și Cercetări Marine, Direcția A – Politici Maritime și Economie Albastră a Direcției Generale Afaceri Maritime și Pescuit (DG MARE), Comisia Europeană

  • Dr. Gheorghe Viorel UNGUREANU, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină

  • Dr. Gregory YOVANOF, Director Centrul de Excelență pentru Strategii Maritime – Clusterul Maritim ICT (Grecia)

  • Profesorul Asociat Dr. Taner ALBAYRAK, Facultatea de Științe Administrative și Economice, Departamentul de Management al Afacerilor Maritime, Universitatea Piri Reis (Turcia).


Dezbateri


11.30 – 11.45 Pauză de cafe



  • Prezentarea „Alianței maritime pentru promovarea economiei albastre europene prin intermediul unei strategii de competență în tehnologie marină“ (MATES), cofinanțată prin programul Erasmus + al Uniunii Europene, de către dl. Eleftherios SDOUKOPOULOS, cercetător asociat la Institutul Hellenic de Transport al Centrul de Cercetare și Tehnologie Hellas (Grecia)

  • Dl Daniel BUHAI, Președinte al Asociației RO-PESCADOR și membru al Comitetului Executiv al Consiliului consultativ pentru Marea Neagră (BlSAC)

  • Dl Dan VERBINA, Președinte al Federației Producătorilor de Pește Delta Dunării (România)

  • Dna Natalia BUDESCU, Forumul ONG pentru Marea Neagră

  • Prezentarea proiectului Blue Biotechnology Master pentru un proiect de carieră albastră (BBMBC), de către dl. Stavros KALOGNOMOS, CPMR Secretar executiv al Comisiei pentru Marea Balcanică și Marea Neagră Dezbateri

    CONCLUZII prezentate de către dl. Valentin MOLDOVEANU, Directorul Grupului de Acțiune Locală Delta Dunării (FLAG), consilier județean al Consiliului Județean Tulcea


13.00 – 15.00 Prânz


15.00 – 17.00: Transport durabil în regiunea Balcanică și Marea Neagră


Prezentat și moderat de profesorul dr. Cornel PANAIT, rectorul Universității Maritime din Constanța, membru al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (BSUN)


Principal vorbitor: Dna Oana (ANDRONESCU) CRISTEA, șef de unitate, Autoritatea de Management pentru România-Serbia Programul IPA CBC, Direcția Programe Teritoriale Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, România



  • Dna Cristina CUC, coordonator adjunct al EUSDR pentru zona prioritară 1 „Îmbunătățirea mobilității și a intermodalității | 1A: Căi navigabile interioare“ ale Strategiei UE pentru regiunea Dunării (EUSDR), Consilier al Afacerilor Europene, Ministerul Transporturilor din România, Secretariatul Tehnic pentru Regiunea Dunării (de confirmat)

  • Importanța transportului durabil pentru autoritățile și societățile regionale și locale, prezentată de către un reprezentant al Consiliului Județean Călărași (România), membru CRPM BBSC (de confirmat)

  • „Transport durabil în Delta Dunării, o zonă umedă de importanță internațională“, de dl Lucian-Eduard SIMION, deputat, Parlamentul României

  • Dl Georgiy TOKMAN, Director Executiv, Asociația Porturilor Mării Negre și Azov (BASPA) (de confirmat)

  • Dr. Vasile PIPIRIGEANU, Coordonator al Proiectului „Dunărea Verde“, cofinanțat de Programul transnațional al Dunării (DTP) al Uniunii Europene, Centrul de pregătire maritimă din România (CERONAV)

  • Dl Stavros KALOGNOMOS, CPMR Secretar executiv al Secretariatului Executiv al Comisiei pentru Marea Baltică și Marea Neagră, CIVITAS DESTINATIONS Proiectul: măsurile proiectului și potențialul de replicare pentru regiunile membre ale BBSC


CONCLUZII ale moderatorului


17.00: Cuvânt de încheiere al domnului Horia TEODORESCU, vicepreședinte al CPMR, președintele Consiliului Județean Tulcea.