Posibilități de racordare a localităților județului la rețeaua de gaze naturale

Posibilități de racordare a localităților județului la rețeaua de gaze naturale

Credit Photo: Tulcea Noastra


La invitația președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, conducerea societății Transgaz SA (Ion Sterian, director general, Ion Tătaru, director departament dezvoltare, Mihai Leahu, director departament proiectare și cercetare  și Romeo Andrei, directorul regionalei Dobrogea) s-a aflat săptămâna trecută la Tulcea pentru a prezenta autorităților tulcene posibilitățile de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale în localitățile județului.


„Încercăm să aflăm în cadrul acestei întâlniri care sunt posibilitățile și care este viitorul alimentării cu gaze a localităților din județul Tulcea, care este prognoza traseelor. Dorim să vedem care sunt speranțele tulcenilor privind racordarea la gaze a localităților din județ“, a declarat președintele Horia Teodorescu.


Potrivit prezentării realizate de către directorul general Ion Sterian, județul Tulcea beneficiază de la nord la sud, respectiv de la Isaccea la intrarea în județul Constanța, către Negru Vodă, de trei conducte de tranzit. „Pentru prima conductă, Tranzit 1, deja s-a terminat contractul cu Gazprom și face parte din sistemul național de transport. Pe 29 decembrie, am reușit cu o investiție de circa 4-5 milioane de euro să interconectăm această conductă cu sistemul național de transport. În acest an, suntem în proceduri de licitație pentru o lucrare de modernizare a stațiilor de măsurare de la Isaccea, de circa 12 milioane de euro. Sunt investiții pentru județul Tulcea, prin care vor fi implicate resurse umane, firme care pot câștiga licitația, materiale produse de industria locală“, a declarat directorul Transgaz.


În ceea ce privește racordarea localităților la gaze, politica Guvernului este ca tot ce înseamnă gaz produs românesc să fie consumat cu prioritate în România. La ora actuală, în țară se consumă pentru încălzirea locuinței circa 35 de milioane de mc de lemn din toate speciile, echivalentul a 140.000 de hectare de pădure, în condițiile în care folosirea lemnului este un factor poluant iar gazul este cel mai puțin poluant.


Reprezentanții Transgaz au precizat că prezența conductei de tranzit permite racordarea imediată a localităților din partea de nord vest a județului. Cu mențiunea că Transgaz se ocupă de infrastructura de transport gaze de înaltă presiune, în timp ce partea de medie și joasă tensiune, adică distribuția, este atributul comunităților locale.


„Încă de anul trecut, noi am trimis la toate județele hărți prin care am exprimat gândirea noastră de birou, adică pe lângă traseul existent al conductelor am estimat eventualele extinderi ale sistemului național de transport. Pentru racordarea localităților, o condiție esențială este organizarea în asociații de dezvoltare intercomunitare (ADI), pentru că în aceste condiții, costul studiilor de fezabilite este mult mai mic și sporește atractivitatea pentru eventualii concesionari ai sistemului de distribuție. Dacă nu există concesionar în zonă, dumneavoastră aveți obligația, ca UAT sau ADI, să faceți un studiu de fezabilitate. În baza SF-ului urmează procedura de achiziție, după care avem concesionarul, care vine la Transgaz cu cerere de racordare la Sistemul Național de Transport, în baza Ordinului 82/2017, care prevede exact toți pașii ce trebuie urmați“, a declarat director pe dezvoltare, Ion Tătaru.


Conform planificării Transgaz, ADI-urile pot fi grupate într-o zonă de sud est care include comunele Dorobanțu, Ostrov, Topolog, Ciucurova, Dăeni și Casimcea și o zonă de centru, care cuprinde Nufăru, Valea Nucarilor, Mahmudia și Murighiol, cu mențiunea că planificarea poate suporta modificări în funcție de propunerile UAT-urilor în cauză.


Articolul Posibilități de racordare a localităților județului la rețeaua de gaze naturale apare prima dată în Tulcea noastra.