Este esențial să reducem risipa alimentară

Este esențial să reducem risipa alimentară

Credit Photo: Radio Delta

Din păcate, trăim într-o lume cu milioane de oameni care se confruntă cu foametea în fiecare zi, dar și cu oameni care au obiceiuri precum cumpărarea impulsivă de alimente sau comandarea unor porții prea mari la restaurant, care pun presiune asupra resurselor noastre naturale.


În acest context, azi, 29 septembrie, de Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare, mesajul este evident : reducerea pierderilor și a risipei de alimente este esențială, după cum scrie pe pagina oficială APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)


Este esențial să reducem risipa alimentară-1


Când risipim alimente care ar fi putut fi consumate, risipim forța de muncă, investițiile și resurse prețioase (precum apa), care au fost folosite pentru a crește, produce, procesa și transporta acele alimente!

Risipa alimentară are implicații economice, sociale, precum și asupra mediului înconjurător!


Există o mulțime de motive pentru care oamenii risipesc alimente, iar multe dintre acestea au legătură cu obiceiurile noastre.

Plecând de la cumpărăturile pe care le facem și modul în care preparăm mâncarea, până la felul în care gestionăm depozitarea alimentelor, toate aceste aspecte joacă un rol important în cantitatea de alimente pe care o risipim.


Este esențial să reducem risipa alimentară-2


Două dintre cele mai comune categorii de alimente risipite sunt fructele și legumele, precum și resturile de la mesele anterioare.


Având în vedere creşterea populaţiei la nivel global, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte nevoia urgentă de a folosi cantităţile mari de alimente pierdute şi irosite pe tot globul, subliniind riscurile care implică şi schimbările climatice, durabilitatea agriculturii, mijloacele umane de trai şi aprovizionarea cu alimente.


Reducerea pierderilor şi a deşeurilor alimentare este, de asemenea, menţionată în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi în special în Obiectivul 12.3, care solicită reducerea la jumătate a deşeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel de retail şi consumator, precum şi reducerea pierderilor de alimente pe parcursul producţiei şi aprovizionării lanţurilor de magazine.


(surse info, foto : fb apia.agricultura, fb madr.ro)


The post Este esențial să reducem risipa alimentară appeared first on Radio Delta - Stiri din Tulcea.

Cele mai recente