Creștere a numărului de vaccinări anti-HPV la nivel județean

Creștere a numărului de vaccinări anti-HPV la nivel județean

Credit Photo: Radio Delta

 


În condițiile în care, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Tulcea, în primele patru luni ale acestui an (ianuarie – aprilie 2025) au fost eliberate 423 de rețete pentru vaccinul anti-HPV, cu o valoare de 206.067,20 lei, iar în aceeași perioadă a anului 2024 au fost decontate de 296 de rețete de vaccin anti-HPV, putem spune că numărul de vaccinări anti-HPV la nivel județean a crescut în acest an.


Informația ne-a fost transmisă de CAS Tulcea care a subliniat faptul că numărul rețetelor de vaccin ANTI-HPV decontate de instituție este în creștere și că este important ca tinerii și familiile acestora să fie informați cu privire la beneficiile vaccinului și să consulte medicul curant pentru a lua decizii informate.


Vaccinul anti-HPV (Virusul Papiloma Uman) este un vaccin care protejează împotriva infecțiilor cauzate de anumite tipuri de virusuri HPV, care pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer asociate cu HPV.


Creștere a numărului de vaccinări anti-HPV la nivel județean-1


Vaccinarea împotriva HPV este o măsură importantă de sănătate publică, contribuind la reducerea incidenței cancerului de col uterin.


„Femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani pot beneficia de vaccinarea anti-HPV în regim compensat 50%, pe baza unei rețete compensate eliberate de medicul de familie, medicul ginecolog sau de către medicii de alte specialități aflați în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, iar fetele și băieții cu vârsta între 11 și 18 ani beneficiază de o compensare de 100%.

La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, în primele patru luni ale anului 2025, respectiv ianuarie – aprilie, au fost eliberate 423 de rețete pentru vaccinul anti-HPV, cu o valoare de 206.067,20 lei.

De reținut faptul că în acest moment există un proiect de lege, cu aviz favorabil de la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, prin care se dorește extinderea vaccinării gratuite împotriva HPV până la vârsta de 26 de ani, atât pentru fete, cât și pentru băieți”,

a transmis Eugenia Vasile, Director General, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea.


Creștere a numărului de vaccinări anti-HPV la nivel județean-2


Potrivit CAS Tulcea, este esențial ca persoanele interesate de vaccinare să consulte un medic sau un specialist în sănătate pentru a discuta despre beneficiile și riscurile vaccinului, precum și momentul optim pentru vaccinare.


În funcție de vârsta de la momentul vaccinării, medicul va alege schema de vaccinare adecvată.

Vaccinarea nu înlocuiește screening-ul; este importantă efectuarea periodică a controalelor și a analizelor pentru depistarea cancerului de col uterin, atât printre femeile vaccinate, cât și în rândul celor nevaccinate.


Vaccinul anti-HPV este cel mai eficient atunci când este administrat înainte de debutul activității sexuale.

Odată cu debutul vieții sexuale, riscul de infectare cu HPV este mare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atât bărbații, cât și femeile pot fi purtători și transmițători ai virusului către partenerii lor.


De la reluarea programului de vaccinare, respectiv decembrie 2023 până în prezent, au fost decontate un număr de 1.490 de rețete de vaccin anti-HPV cu o valoare de 780.231,53 lei


(surse info, foto : comunicat de presă CAS Tulcea, fb INSP)


The post Creștere a numărului de vaccinări anti-HPV la nivel județean appeared first on Radio Delta - Radio & Stiri din Tulcea.

Cele mai recente