Credit Photo: Radio Delta
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat o serie de recomandări utile în această perioadă de pregătiri pentru sărbătorile de iarnă când este indicat să acordăm o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală.
ANSVSA ne încurajează să cumpărăm produsele alimentare doar din locuri autorizate și să respectăm recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru o perioadă de sărbători fără riscuri pentru sănătatea noastră și a celor dragi :
– Cum să păstrăm corect alimentele de origine animală: După cumpărare, depozitați-le rapid în frigider, respectând indicațiile de pe etichetă pentru a evita riscurile de contaminare.
– Sacrificarea porcului în gospodărie: Asigurați-vă că sacrificarea se face sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Carnea de porc din gospodării sau din zone de restricție PPA nu poate fi comercializată!
– Examinarea cărnii pentru Trichinella spp.: Carnea de porc, inclusiv cea de mistreț, trebuie verificată înainte de consum. Examenul trichineloscopic este obligatoriu și se face la centre autorizate.
– Comercializarea cărnii de porc: Evitați carnea de porc necontrolată sanitar! Comercializarea fără control sanitar veterinar se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei!
– Recomandări pentru cumpărături în piețe și târguri: Verificați vitrinele frigorifice, integritatea ambalajelor și etichetarea produselor. Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință, cu etichete clare.
– Cumpărături online: Dacă achiziționați alimente online, asigurați-vă că vânzătorii sunt autorizați sanitar-veterinar și respectă toate normele de siguranță!
În plus, pentru a sprijini cetățenii, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că medicii veterinari din cadrul DSVSA vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, detalii fiind disponibile pe site-urile autorităților.
Pentru întrebări sau sesizări, consumatorii pot suna gratuit la 0800 826 787 – Call Center ANSVSA.
(sursă info și foto : fb ansvsa)
The post Recomandările ANSVSA pentru sărbători fără riscuri, cu alimente de calitate appeared first on Radio Delta - Radio & Stiri din Tulcea.