Credit Photo: Radio Delta
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în legătură cu link-urile care duc spre platforme de tip chat, unde putem fi abordați pentru a fi atrași în capcana unor tentative de fraudă.
Multe fraude din mediul online se folosesc de platforme de tip chat și de tehnici de inginerie socială pentru a convinge utilizatorii să partajeze date cu caracter sensibil.
Aceste conversații pot fi inițiate direct de pe conturile atacatorilor, de pe conturi compromise ale prietenilor, dar și prin intermediul unor link-uri, ce ne pot redirecționa către conversații în care atacatorii pretind a fi alte persoane, asumând identitatea unor firme sau instituții, sau chiar pe platforme nesecurizate unde datele noastre pot fi interceptate.
Astfel, dacă primim link-uri nesolicitate sau suspecte, sub pretextul schimbării unui număr de telefon, spre exemplu, cel mai bine este să nu dăm curs solicitării și să nu accesăm link-ul, iar apoi să contactăm persoana respectivă pe un alt canal de comunicare.
Cum rămânem în siguranță?
– Nu accesăm niciodată link-uri suspecte venite de la necunoscuți, sau chiar de pe conturile unor prieteni, deoarece acestea ar putea fi compromise
– Nu furnizăm niciodată date cu caracter sensibil (date bancare, date de card, date personale) la cererea atacatorilor, în special dacă acestea sunt solicitate în regim de urgență
– Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
– Raportați astfel de mesaje către organizația sau persoana a cărei identitate este folosită pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
– În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)
– Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!
– Antrenați-vă pentru a evita cele mai prezente tipuri de amenințări online împotriva utilizatorilor obișnuiți pe site-ul proiectului de conștientizare Siguranța Online: https://sigurantaonline.ro/
(sursă info și foto : fb DNSC.RO)
The post Atenție la mesajele de tipul – Bună, mama, acesta e noul meu număr appeared first on Radio Delta - Radio & Stiri din Tulcea.