Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Credit Photo: Radio Delta

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate vizite la mai multe obiective pe care ministerul pe care îl conduce le dezvoltă la Tulcea sau în Delta Dunării prin proiecte pe care le implementează , în mare parte, cu finanțare din fonduri europene, din programul Dezvoltare Durabilă sau din PNRR, potrivit informațiilor publicate de ministerul citat și transmise de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).


Min Mediu vizita ministru la ARBDD iun 24


În cadrul unei sesiuni de declarații de presă, susținută pe faleza Ivan Patzaichin, ministrul mediului a vorbit despre vizita la Stația de monitorizare a sturionilor, unde a avut bucuria să elibereze câteva exemplare de sturion în Dunăre:


Min Mediu ministrul eliberare sturioni iun 24


„Am avut o întâlnire foarte bună de dimineață, cu colegii din ARBDD. Am evaluat stadiul fiecărui proiect pe care îl implementăm și îl finanțăm din fonduri europene; am discutat mai ales despre proiectele care au o ușoară întârziere.

M-am bucurat să fac astăzi o vizită și la Stația de monitorizare a sturionilor, pe care am construit-o din fonduri europene, în cadrul unui proiect finanțat prin POIM. Am avut bucuria să eliberez câteva exemplare de sturion în Dunăre. Sturionul este specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană, speciile de sturion fiind specii protejate. Garda Națională de Mediu tocmai ce a terminat un control tematic legat de combaterea braconajului piscicol.

Sper ca la sfârșitul zilei să putem concluziona că toate proiectele evoluează așa cum ne dorim, că nu vom pierde banii europeni și că ne atingem obiectivul zilnic, acela de a ne asigura că Delta e într-o stare mai bună decât am găsit-o la început”,


a spus ministrul în cadrul sesiunii de declarații de presă, susținută alături de comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan, și de guvernatorul ARBDD – Bogdan Bulete.


Min Mediu ministrul declaratii faleza Tl iun 24


Stația de monitorizare a sturionilor face parte din proiectul „Dezvoltarea Stației de monitorizare a peștilor migratori: sturioni și scrumbie – Isaccea”, implementat de ARBDD, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și etapizat prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD).


Cel mai important rezultat al proiectului este realizarea unei infrastructuri mobile care poate produce și popula în continuare Dunărea cu puiet de sturioni, stația mobilă de creștere a puietilor de sturioni putând fi amplasată în diferite zone din Rezervației Biosferei Delta Dunării, în special în apropierea localității Isaccea.


Următoarea oprire este la Mahmudia pentru inspectarea  zonei  Carasuhat/Mahmudia – zonă reconstruită ecologic în 2015, precum și a zonei unde s-a spart digul de protecție și s-a renaturat.


(sursă info și foto : fb Mediu.România)