Ziua Silvicultorului 2024 a fost sărbătorită la Tulcea

Ziua Silvicultorului 2024 a fost sărbătorită la Tulcea

Credit Photo: Radio Delta

În fiecare an, începând din 1991, în luna iunie este marcată Ziua Silvicultorului, o sărbătoare oficială legiferată prin Statutul Personalului Silvic iar în acest an ea a fost sărbătorită la Tulcea, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.


Acesta a vorbit despre faptul că România este extrem de apreciată pentru păduri, munca silvicultorilor având un rol important în acest sens, precum și despre această perioadă în care efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai agresive și în care pădurea poate fi o parte a salvării noastre.


CJ Tl Ziua Silvicultorului 24 19 iun la Tl


„România este una dintre cele mai bogate țări europene în ceea ce privește biodiversitatea și, cu siguranță, fără munca silvicultorilor nu am fi avut cu ce ne lăuda acum! Acest lucru vi se datorează, în bună măsură, și tot ce trebuie să facem este să continuăm să lucrăm împreună pentru a păstra aceste valori. Peste tot în lume unde am fost în ultima vreme, am avut ocazia să constat că România este extrem de apreciată pentru păduri și pentru asta vă felicit și vă sunt recunoscător. […] O pădure sănătoasă este o garanție a unui mediu sănătos. În această perioadă pe care o traversează planeta, în care efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai agresive, pădurea poate fi o parte a salvării noastre. Ea este o unealtă împotriva schimbărilor climatice, protejează oamenii împotriva indundațiilor, a alunecărilor de teren, împiedică deșertificarea și protejează terenurile agricole”,


a declarat ministrul Mircea Fechet în cadrul evenimentului de marcare a Zilei Silvicultorului, organizat la Tulcea de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri.


De asemenea, demnitarul a subliniat importanța procesului de digitalizare al sectorului silvic, demarat de ministerul pe care îl conduce prin PNRR :

”Avem la îndemână instrumente care ne ajută să protejăm și să gestionăm durabil pădurile, avem instrumente care ne susțin în combaterea tăierilor ilegale: avem SUMAL 2.0, cel mai complex sistem de trasabilitate a masei lemnoase din Europa, avem Strategia Forestiera Națională, avem noul Cod Silvic și avem sume consistente, prin PNRR, pentru investiții masive în noi suprafețe de păduri, în refacerea suprafețelor de pădure afectate, precum și pentru protecția biodiversității.”


La manifestările desfășurate la Tulcea cu ocazia Zilei Silvicultorului a participat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care și-a exprimat dorința ca „România să devină un model în ceea ce privește protecția zonelor împădurite” :


CJ Tl Z. Silvicultorului 24 19 iun la Tl HT


„Este o bucurie pentru noi că acest eveniment a fost organizat la Tulcea, județ care posedă un potențial deosebit, după cum știm cu toții. […]

Este bine că Ziua Silvicultorului se organizează aici, pentru că noi, la Tulcea, nu suntem atât de bogați în ceea ce înseamnă zestrea forestieră, dar pot spune că cei care lucrează în județ în acest domeniu – silvicultorii noștri – își fac treaba cu multă abnegație. Bravo lor, bravo tuturor celor care încearcă să păstreze în această țară zestrea forestieră.”


(surse info, foto : fb Mediu.Romania, comunicat de presă C. J. Tulcea)