Componența Consiliului Local Tulcea. Încep negocierile pentru formarea majorităţii

Componența Consiliului Local Tulcea. Încep negocierile pentru formarea majorităţii

Credit Photo: Tulcea Noastra

Componența Consiliului Local Tulcea. Încep negocierile pentru formarea majorităţii


După o campanie electorală atipică şi amorţită din partea unora, după grosolanii dovedite în derularea procesului de vot şi după multe fraude electorale rămase „ascunse sub preş”chiar de către cei care trebuiau să vegheze la respectarea legii, se pare că, într-un final, avem un rezultat al alegerilor, definitiv.

După mandatul de primar, obtiunut de PNL – Ştefan Ilie, aşa cum aţi văzut, de azi avem împărţirea voturilor în Consiliul Local Tulcea, astfel:

– PSD – 8 consilieri

– PNL – 6 consilieri

– AUR – 4 consilieri

– ADU – 2 consilieri

– SOS – 1 consilier

Pentru a forma o majoritate, partidele vor începe negocieri, deoarece pentru a-şi impune proiectele e nevoie de jumătate plus unu din numărul total al celor 21 de consilieri municipali, adică… minim 11!


Ce variante posibile există


PNL+PSD (14 consilieri)

Dacă nu vom asista la o nouă nuntă bolnavă PNL+PSD, alianţa toxică dar, care i-ar scăpa de griji pe deja fraţii la nivel naţional roşii şi galbeni , treabă ar fi simplă pentru ei, pentru că vor avea o majoritate lejeră de 14, iar restul rămas pe dinafară, ar face doar figuraţie pentru următorii 4 ani. E de… așa nu (pentru democrație)


PSD + AUR (12 consilieri)

În acest caz, majoritatea ar fi simplă şi AUR şi-ar negocia o funcţie de viceprimar împreună cu PSD-ul. Treaba ar fi la fel de simplă, dar ştim că la AUR Tulcea nicio muscă nu zboară fără să ceară voie de la centru. Dacă Zaharcu va reuşi să pună mâna pe organizaţia judeţeană AUR, adio alianţa cu PSD, care va trebui să caute altă variantă


PSD + ADU+SOS (11 consilieri)

Aici treabă ar fi mai delicată, penrtu că ADU şi SOS ar solicita cele două funcţii de viceprimar, iar PSD-ul ar rămâne fără vice. După alegerea viceprimarilor, oricare dintre cei doi parteneri s-ar putea întoarce împotriva PSD şi aceştia din urmă ar pierde majoritatea fără a putea demite vreun vice, pentru că pentru demitere trebuie două treimi din numărul consilierilor. Deci… mare atenţie, se jocacă…


PNL+AUR+ SOS (11 consilieri)

Acest lucru se va face doar dacă Zaharcu va reuşi să preia AUR-ul, altfel… pare imposibil, deoarece ne e greu să credem că AUR va merge cu dreapta, ştiind că între candidatul AUR la primărie şi cei din stânga eșicherului politic local există deja o istorie. Cum… Zaharcu este dator primarului până peste cap (prietenii știu de ce), acesta fa face tot posibilul pentru a deveni șeful AUR și pentru a face majorități după pofta liberalilor

La fel ca mai sus, dacă s-ar întâmpla aşa ceva, PNL-ul ar putea ceda cele două fotolii de vice, ceea ce nu credem că i-ar conveni.

Deci, scenariu greu… fără reușita lui Sorin


PNL+AUR+ADU (12 consilieri)

Ca şi în cazul de mai sus, situaţia e similară, depinzând de AUR, iar ADU ar avea aceleaşi pretenţii la fotoliul de vice. Să nu uităm că în ADU o avem pe doaman Haliț de la USR, o fană înfocată şi declarată a primarului Ilie, care poate influenţa cât de cât micile mişcări disperate ale dreptei.

Forţa Dreptei şi PMP îşi vor dori şi ele, probabil, să stea la masa bogaţilor, dar… e deja aglomeraţie cam mare şi nu prea se iubesc cu aşa zişii liberali.


Una peste alta, până la final de septembrie, e timp pentru gândiri, mânării și jocuri de culise. Important e ca cel care să câștige să fie tulceanul, ceea ce… NU CRED!


 


Articolul Componența Consiliului Local Tulcea. Încep negocierile pentru formarea majorităţii apare prima dată în Tulcea noastra.