Cele mai utile jocuri şi jucării pentru dezvoltarea copiilor: ajută-i să crească frumos

Cele mai utile jocuri şi jucării pentru dezvoltarea copiilor: ajută-i să crească frumos

Credit Photo: Tulcea Noastra

Cele mai utile jocuri şi jucării pentru dezvoltarea copiilor: ajută-i să crească frumos


Jucăriile şi jocurile sunt esenţiale în creşterea celor mici. Îi ajută să descopere lumea înconjurătoare, să înveţe lucruri noi, să socializeze, dar şi să îşi găsească preocupări. Vestea bună e că ai o mulţime de jocuri şi jucării frumoase şi utile din care să alegi dacă vrei să îi ajuţi pe copii să se dezvolte armonios.


Iată cele mai utile jocuri şi jucării pentru o copilărie de povesti:


Jocuri cu cartonaşe


Jocurile de memorie cu cartonaşe sunt perfecte pentru cei mici. Îi ajută să-şi dezvolte simţul de observaţie şi abilităţile de memorare. Majoritatea jocurilor cu cartonaşe prezintă obiecte simple, de la animăluţe şi până la fructe, mijloace de transport sau piese de mobilier. În acest fel, copiii îşi dezvoltă şi vocabularul în timp ce ce joacă.


Jucării din lemn


Jucăriile din lemn fac de cele mai multe ori parte din categoria jucăriilor Montessori. Jucăriile Montessori îi ajută pe cei mici să îşi dezvolte creativitatea, abilităţile motorii fine, dar şi capacitatea de concentrare. Dacă îţi doreşti o jucărie pentru copii de 2 ani, 3 ani sau 4 ani, îndreaptă-te către variantele din lemn, Montessori.


Puzzleuri


Fie că eşti în căutarea de jocuri şi jucării pentru copii de 2 ani, fie că ai copii de 10-12 ani, puzzleurile sunt întotdeauna o super alegere. Rezolvarea de puzzleuri îi ajută pe cei mici să îşi antreneze memoria şi abilităţile cognitive încă de la o vârstă fragedă.


Când vine vorba de jocuri şi jucării pentru copii de 2 ani, 3 ani sau chiar 4-5 ani, optează pentru puzzleuri cu animale, legume sau fructe, de preferat din lemn. În cazul copiilor mai mari, poţi căuta puzzleuri cu hărţi, destinaţii de vacanţă ori personajele lor preferate, de la Harry Potter şi până la Barbie sau Superman.


LEGO


Jocurile şi jucăriile de tip LEGO, ce implică construirea de obiecte din mai multe piese, reprezintă o opţiune minunată dacă vrei să îi ajuţi pe cei mici să se dezvolte armonios. Astfel de jocuri încurajează gândirea critică, dezvoltarea abilitaţilor motorii fine şi îi încurajează pe copii să fie organizaţi.


Jocurile de acest tip sunt potrivite şi dacă eşti în căutarea unor jucării pentru copii de 2 ani, dar şi dacă vrei o variantă pentru copii de 10, 12 sau chiar 15 ani. Există jocuri şi jucării de acest fel pentru toate vârstele, de la copii de vârsta preşcolara şi până la adulţi.


Cărţi de colorat


Cărţile de colorat sunt accesibile, le găseşti în supermarketuri, librarii sau chiar online şi se număra printre cele mai bune variante de a le încuraja celor mici creativitatea. Coloratul este relaxant, plăcut şi poate deveni chiar foarte distractiv când cei mici au ocazia de a da frâu liber propriilor idei.


Pictură


Pictură este o activitate minunată pentru joacă celor mici. Îi ajută să îşi dezvolte abilităţile creative, răbdarea, dar şi atenţia la detalii. Pentru cei mici, un set de pictură de bază este suficient ca să înceapă o astfel de activitate. Puteţi chiar să pictaţi în familie, fie acasă, fie în parc sau în grădină.


Jocuri inspirate din meserii


Jocurile inspirate din meserii implica de cele mai multe ori jucarea unui rol. În acest fel, cei mici îşi antrenează creativitatea, imaginaţia, empatia, dar şi skillurile de socializare. Dacă picii îşi doresc să se joace cu seturi de bucătărie, caserie sau grădinărit, oferă-le ocazia de a explora noi activităţi şi meserii în ritmul lor.


Scrabble


Scrabble se număra printre cele mai populare jocuri de familie, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Acest joc îi încurajează pe cei mici să îşi dezvolte vocabularul şi gândirea critică, dar şi spiritul de echipă. Găseşti jocuri Scrabble foarte uşor, atât în magazinele dedicate celor mici, cât şi-n supermarketuri sau online.


Origami


Origami este o activitate ce te ajută să îţi antrenezi creierul, fie că eşti copil, fie că eşti adult. Cu ajutorul origami, picii îşi vor dezvolta abilităţile motorii fine şi capacitatea de concentrare. Unde mai pui că e o activitate excelentă pentru întreaga familie şi că ai nevoie de doar câteva obiecte. Cu hârtie, foarfecă, lipici şi o carte sau tutoriale de Origami poţi crea primele obiecte 3D în stilul popularei arte japoneze.


Accesorii pentru sport şi mişcare


Mişcarea e foarte importantă pentru copii, în special dacă vrei ca aceştia să se dezvolte frumos şi armonios. Astfel, accesoriile pentru sport se număra printre cele mai bune alegeri pe care le poţi face când vine vorba de joacă celor mici. Role, biciclete, trotinete, coarda de sărit, minge, toate reprezintă super idei pentru a-i încuraja pe cei mici să se joace şi să facă sport.


Când vrei să alegi cele mai potrivite jocuri şi jucării pentru copii, îndreaptă-te către acelea care îi ajută pe cei mici să dezvolte abilităţi esenţiale, precum jucăriile din lemn, puzzleurile sau cărţile de colorat.


 


Articolul Cele mai utile jocuri şi jucării pentru dezvoltarea copiilor: ajută-i să crească frumos apare prima dată în Tulcea noastra.