Play Fest – festivalul învățării prin joc

Play Fest – festivalul învățării prin joc

Credit Photo: Tulcea Noastra

Play Fest, primul festival al învățării prin joc din România, s-a desfășurat, la finele săptămânii, în creșe, grădinițe și școli publice din 22 de localități, din 15 județe.


Play Fest este organizat în cadrul Inițiativei Educația și Dezvoltarea Timpurie a Copilului în România, derulată de UNICEF în parteneriat cu Centrul Step by Step, cu susținerea Fundației Lego.


Evenimentul național Play Fest a adus împreună copii, părinți, profesioniști în educația timpurie și membri ai comunității, oferind astfel o mai bună înțelegere asupra importanței jocului în perioada copilăriei timpurii și a serviciilor destinate copiilor mici, sporind astfel coeziunea socială.


Tema acestei prime ediții este “Orașul meu” și i-a provocat și pe elevii Școlii Gimnaziale ,,Elena Doamna’’ Tulcea să descopere și să își imagineze comunitățile în care trăiesc prin intermediul a patru ateliere: un ziar local, Construcții din LEGO, Machete și desene, Minunea etnică din Dobrogea, care au fost realizate în curtea școlii. Copiii și-au pus  în operă propria viziune despre cum ar trebui să evolueze și să arate orașul în care trăiesc. A fost o inițiativă extraordinară care a îmbinat educația culturală, creativitatea și joaca.


Fiecare atelier a oferit o perspectivă unică asupra temei și a încurajat participanții de toate vârstele să exploreze și să se exprime în moduri inovative. Astfel, copiii au creat articole care reflectă frumusețea și diversitatea culturală a Dobrogei, au promovat înțelegerea și respectul intercultural, iar creativitatea a fost la ea acasă. S-au creat machete și desene inspirate de arhitectura, peisajele și viața urbană din orașul Tulcea, dar au și îmbinat joaca cu planificarea urbană și arhitectura, oferind ocazia de a construi modele ale clădirilor și spațiilor publice dorite în comunitate. S-au cântat și dansat melodii specifice Dobrogei.


În concluzie, Play Fest pentru copii este mult mai mult decât o simplă ocazie de învățare și distracție. Este o platformă complexă de dezvoltare personală, care contribuie semnificativ la creșterea și formarea lor ca indivizi echilibrați, creativi și sociabili.


Articolul Play Fest – festivalul învățării prin joc apare prima dată în Tulcea noastra.