Mâine dimineață se dă startul primei ediții a festivalului „Scrumbii de Florii”

Mâine dimineață se dă startul primei ediții a festivalului „Scrumbii de Florii”

Credit Photo: Radio Delta

Pornind de la ideeea că scrumbia face parte din patrimoniul cultural al tulcenilor, festivalul „Scrumbii de Florii” , ce va începe mâine, 26 aprilie 2024, de la ora 10.00, celebrează patrimoniul gastronomic local, promovează educația ecologică și de mediu și valorifică patrimoniul artistic, muzical și meșteșugăresc al comunităților etnice locale, aceste „ingrediente” fiind prezente chiar din prima zi a festivalului, conform programului publicat de organizatori.


Mai exact, mâine, 26 aprilie, de dimineață, la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea, se vor desfășura sesiuni de informare derulate în colaborare cu cercetători ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” (INCDDD) Tulcea, în cadrul programului „Săptămâna Verde”, vor fi plimbări cu trăsura, călare dar și o paradă a cailor de rasă, organizate de clubul tulcean de Echitatie Real Racing, precum și concerte ale unor artiști locali și pre-inaugurarea unei lucrări de artă realizată de un artist tulcean enigmatic, GTN.


În fiecare din cele 3 zile ale festivalului, vor fi proiecții de film cu tematică științifică și de mediu și ateliere de creație (pictură / percuție / zmee / baloane modelabile).


Programul festivalului „Scrumbii de Florii”


VINERI (10.00 – 22.00):


10.00-14.00 [Cherhana]: Sesiuni de informare, Programul „Săptămâna Verde” (în colaborare cu cercetătorii INCDDD)

12.00-14.00 [Satul Pescăresc]: Echitație cu Real Racing – plimbări cu trăsura, călare și parada cailor de rasă; Prezentare despre natură și aventură cu Dr. Ștefan Răileanu

16.30 [Scenă]: Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie și umor

17.00 [Scenă]: Concert Deschidere: Ayana Cărare (Liceul de Arte, vioară/voce)

Concert „Dubin” (folclor lipovenesc): Alexandra Listrat (garmoșkă/armonică), Ayana Cărare (vioară), Medea Uram (tobe), Mădălina Vărzaru (chitară bass)

18.00 [Scenă]: Concert Zagăn

19.00 [Scenă]: Concert Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu

La apus: Pre-ianugurare a lucrării : „Rugă pentru pace”( instalație, autor GTN)


SÂMBĂTĂ (10.00 – 22.00):


11.00-16.00 [Scenă] Ansamblul „Baladele Deltei”: concurs de folclor dobrogean pentru copii;

12.00-14.00 [Satul Pescăresc]: Echitație cu Real Racing – plimbări cu trăsura, călare și parada cailor de rasă cu Dr. Ștefan Răileanu;

14.00 [Cherhana]:

– ⁠Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 Rowmania: Puncte Gastronomice Locale – Revoluția Patrimoniului Gastronomic Românesc.

– Workshophish cu Tudor Vlădescu (lector la Culinary Institute of America, Singapore) – ateliere: 1. Mâncarea cinstită; 2. Profile de gust; 3. Simbolistica peștelui.

18.00 [Scenă]: Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie.

Concert Taraf de Caliu (formulă completă, două ore)


DUMINICĂ (10.00 – 20.00):


12.00 [Sat Pescăresc]: Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie pentru copii.

[Satul Pescăresc]: Echitație cu Real Racing – plimbări cu trăsura, călare și parada cailor de rasă cu Dr. Ștefan Răileanu;

14.00 [Cherhana]: Proiecție filme științifice INCDDD – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD

15.00 [Cherhana]: „The Cloud People”, proiecție de film în prezența regizorului Iulian Furtună

17.00-18.30 [Scenă]: Concert Mădălina Pavăl Orchestra.


(sursă info și foto : scrumbiideflorii.ro)