La mulți ani , Grecia ! Χρόνια πολλά , Ελλάδα !!!

La mulți ani , Grecia ! Χρόνια πολλά , Ελλάδα !!!

Credit Photo: Tulcea Noastra

La mulți ani , Grecia ! Χρόνια πολλά , Ελλάδα !!!


Războiul de independența al Greciei , cunoscut și ca Revoluția Elenă de la 1821 , a schimbat nu doar istoria Greciei , ci a întregii Europe. 25 martie 1821 marchează începutul războiului ( se va termina în 1829 ) și se va suprapune cu una din cele mai mari sărbători ale Ortodoxiei , cea a Bunei Vestiri . Din perspectivă istorică pe termen lung , apariția statului independent grec va marca unul din cele mai importante evenimente , care au condus , în cele din urmă , la disoluția Imperiului Otoman .


Pentru prima dată în istoria imperiului , un popor creștin , aflat sub suzeranitate otomană și-a cucerit independența și a fost recunoscută de toate statele europene . Revoluția grecilor a legitimat dreptul la existența a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominație și astfel , în deceniile ce urmează , românii , sârbii și bulgarii lupta pentru independența statelor lor . Istoria grecilor din România începe în timpul coloniilor şi așezărilor comerciale înființate în Dobrogea şi pe țărmul Mării Negre , începând cu secolul al XII le-a î.Hr. Aceste colonii au avut un rol semnificativ în cultura şi istoria românilor .


În Evul Mediu , Imperiul Bizantin a exercitat o influența culturală puternică în zona Dobrogea , iar în perioada fanariotă ea se răspândește şi devine predominată în Principatele Dunărene . Grecii s-au integrat în viața economică şi politică a României de-a lungul timpului , ajutând la bunăstarea acestei minunate țări . Iată doar câteva din personalitățile de origine greacă cu rol substanțial în istoria şi cultura romanilor , printre care Regina Elena , Jean Moscopol , Constantin Mavrocordat , Grigorie Ghica , Apolodor din Damasc , Maria de Mangop ( Paleologu), Gheorghe Duca , etc .

La rândul meu , le urez tuturor grecilor din România să se bucure de această zi plină de însemnătate , să fie mândrii de originile lor şi să continue să trăiască în liniște şi armonie alături de frății lor români . La mulți ani , Grecia ! Χρόνια πολλά , Ελλάδα !!!


Silvia Dascălu – Președinte Comunitatea Democrată Elenă


Articolul La mulți ani , Grecia ! Χρόνια πολλά , Ελλάδα !!! apare prima dată în Tulcea noastra.