0,25% din PIB pentru Ucraina. `Mișcarea care ar putea asigura victoria armatei ucrainene`

0,25% din PIB pentru Ucraina. `Mișcarea care ar putea asigura victoria armatei ucrainene`

Credit Photo: Stiri pe surse


Premierul Estoniei, Kaja Kallas, susţine că forţa militară a țărilor care fac parte din coaliția care susține Kievul este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei, iar dacă aceste țări alocă pentru Ucraina cel puțin 0,25% din PIB-ul naţional, acest lucru va crea un punct de cotitură în război și va asigura victoria armatei ucrainene.


Potrivit Ukrinform, Kallas a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul austriac Karl Nehammer, joi, la Viena.


„Forţa militară a coaliției care sprijină Ucraina este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei. Uitaţi-vă doar la bugetele noastre de apărare. Deci, dacă toate acele țări care susțin Ucraina sunt cu adevărat angajate și sprijină acordarea către Ucraina a 0,25% din PIB, acest demers va crea cu adevărat un punct de cotitură. La urma urmei, aceasta este contribuția necesară pentru a câștiga acest război” – a subliniat Kallas.


Premierul Estoniei a mai declarat că „este timpul să facem următorii pași în chestiunea utilizării activelor rusești înghețate pentru restabilirea Ucrainei”.


Estonia deja lucrează deja la o lege


Kaja Kallas a adăugat că guvernul său a înregistrat deja în ţară un proiect de lege în acest sens, care permite o astfel de utilizare a activelor rusești. „Sper că acest lucru va inspira şi alte state membre UE să întreprindă acțiuni similare” – a remarcat Kallas.


Premierul de la Tallinn a mai subliniat importanța realizării unor investiții mai mari în apărare de către țările europene. „Trebuie să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra. Slăbiciunea provoacă agresorul” – a afirmat Kaja Kallas, adăugând că „Estonia crede în victoria Ucrainei, dar, pentru a o obține, trebuie să sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar”.


Ukrinform aminteşte că, anterior, ministrul apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a declarat că UE își va îndeplini rapid angajamentele și va furniza Ucrainei un milion sau chiar mai multe obuze de artilerie.Sursa