Credit Photo: Radio Delta
Institutul European din România (IER) a organizat azi, 7 februarie, un eveniment în format online, ce face parte din seria Dialoguri@IER, cu tema „Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea României în lanţurile valorice europene” și printre datele prezentate în cadrul evenimentului se află și faptul că Tulcea este unul din județele care au înregistrat o crestere economică lentă iar lipsa infrastructurii este una dintre cauze.
Alături de Tulcea se află judeţele Mureş, Mehedinţi, Galaţi şi Suceava iar principalele oraşe care au constituit motoarele creşterii economice de 4,8% din 2022 au fost Bucureşti, Constanţa şi Braşov.
„Economia Constanţei a crescut cu aproape 7% în condiţiile în care o bună parte din fluxurile de cereale din Ucraina au fost redirecţionate prin România după ce Rusia a tăiat accesul Ucrainei la Marea Neagră. Portul Constanţa a avut cel mai bun an din istorie ca volum de mărfuri”,
a explicat Daniela Staicu(coordonator), cadru didactic asociat și cercetător în cadrul Facultății de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ), Academia de Studii Economice din București.
Printre recomandările studiului prezentat azi se numără : articularea unei strategii Made in Romania, ale cărei obiective să se alinieze agendei Made in Europe, cu investiţii publice care să ajute regiunile mai puţin competitive să-şi îmbunătăţească perfomanţa şi să recupereze decalajul garantând totodată că cele mai competitive din România continuă să prospere.
Tot Daniela Staicu a menţionat că economia România este a 12-a la nivel european, cu un PIB de 286 de miliarde de euro în 2022.
În ceea ce privește punctele slabe ale României din punct de vedere al potențialului inovativ, acestea sunt: ponderea scăzută a populației cu educație universitară (doar 16% cu studii superioare, conform INS, 2022); ponderea redusă a întreprinderilor inovatoare și nivelul redus de colaborare al IMM-urilor în proiecte de inovare.
Evenimentul de azi a deschis seria dezbaterilor dedicate diseminării rezultatelor studiilor efectuate în cadrul programului de cercetare IER – SPOS 2023.
(surse info, foto : ier.gov.ro, fb euroinstromania)