În februarie, INSP ne informează în legătură cu depresia la adolescenți

În februarie, INSP ne informează în legătură cu depresia la adolescenți

Credit Photo: Radio Delta

 


Sub sloganul „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!”, Institutul Național de Sănătate Publică dedică luna februarie creșterii nivelului de informare și conștientizare a adolescenților și aparținătorilor acestora, privind problematica sănătății mintale (depresiei).


Sănătatea mintală este unul dintre aspectele importante ale vieții noastre de zi cu zi și o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională, potrivit insp.gov.ro.


Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viață sănătoasă pierduți, afectând calitatea vieții.


Din păcate, tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, care din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, este adesea nerecunoscută, netratată și adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți fiind diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă.


Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților iar sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani, la nivel global.


Tot la nivel mondial, unul din șapte tineri de 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, reprezentând 13% din povara globală a bolii la această grupă de vârstă.


În țara noastră, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.


Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni.


Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Depresia afectează aproximativ 2,5% dintre copii și 8,3% dintre adolescenți, în regiunea europeană a OMS. De asemenea, 30% dintre adolescenți sunt estimați a avea simptome subclinice de depresie.


Un raport al UNICEF din anul 2021 arată că aproape unul din cinci băieți europeni cu vârsta între 15 și 19 ani suferă de tulburări mintale, urmat de mai mult de 16% dintre fetele de aceeași vârstă.


Nouă milioane de adolescenți din Europa (cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani) trăiesc cu tulburări mintale, anxietatea și depresia reprezentând mai mult de jumătate din toate cazurile.


(sursă info și foto : insp.gov.ro, fb INSPInstitutulNationaldeSanatatePublica)