Credit Photo: Radio Delta
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Inspectoratul General pentru Imigrări au lansat 3 campanii naționale de prevenire a traficului de persoane cu scopul de a informa și conștientiza populația generală și grupurile de risc cu privire la consecințele traficului de persoane :
“Traficul de persoane începe cu o promisiune. Visul unei vieți mai bune se poate transforma în coșmarul exploatării sexuale”,
“Traficul de persoane începe cu o promisiune. Un loc de muncă sigur începe cu un contract” și
“Traficul de persoane începe cu o promisiune. Pentru fiecare ban primit, cerșetorul își dă la schimb libertatea”.
Cele trei campanii sunt derulate în cadrul proiectului PDP1 – “Îmbunătățirea sistemului național de Azil și Migrație”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și fiecare dintre ele vizează câte o formă de manifestare a traficului, respectiv: traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă și traficul de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie, adresându-se cetățenilor străini aflați pe teritoriul României, persoanelor aflate în situație de risc/vulnerabilitate la trafic, precum și populației în ansamblu.
În acest context, AJOFM Tulcea a transmis informațiile publicate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – CR Timisoara Anitp și care se adresează celor care primesc un job în străinătate :
Ţi s-a făcut o propunere? Nu fi naiv, verifică în detaliu ofertă primită!
– verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, etc.)
– pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă și acesta trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (română).
– înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranţă şi dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaşte conţinutul.
– verifică dacă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se găseşte înregistrat contractul de muncă semnat de tine;
– angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.
– interesează-te care este salariul mediu în ţara în care ţi se propune să lucrezi.
– verifică dacă salariul propus îţi va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în ţara respectivă (cazare, mâncare, haine).
– evită semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: “şi alte tipuri de activităţi” sau “toate activităţile la cererea angajatorului”.
– învaţă limba ţării sau câteva cuvinte uzuale în limba ţării de destinaţie pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.
TELVERDE – 0800.800.678
(surse info, foto : anitp.mai.gov.ro, fb ANITPROMANIA, fb AJOFMTULCEA)