Știri false privind acțiuni militare pe teritoriul României, apărute în ultimele zile

Știri false privind acțiuni militare pe teritoriul României, apărute în ultimele zile

Credit Photo: Radio Delta

Ministerul Apărării Naționale a publicat informații prin care demască o nouă serie de ştiri false apărute în ultimele zile pe diferite platforme de social media, prin care sunt scoase din context imagini cu personal sau tehnică militară surprinse în spaţiul public.


Un prim exemplu este o postare în canalul rusesc Telegram ce prezintă o aşa-zis㠄relocare” de tehnică militară din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova, imagini surprinse, spune autorul postării, în Bucureşti, la data de 12 ianuarie 2024 și care sunt, de fapt, imagini filmate pe data de 1 decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a României, când a avut loc, la Bucureşti, Parada Naţională.


MApN fake news ian 24


Elementele de tehnică se deplasau spre unităţile militare de care aparţineau, după încheierea activităţii care a avut loc în Piaţa Arcul de Triumf.


MApN fake news ian 24 2


În mod similar, o deplasare de rutină către poligonul de instrucţie a unui detaşament de militari din Baia Mare, filmată de un cetăţean pe TikTok şi preluată ulterior pe Facebook şi de o televiziune online, este scoasă din context şi interpretată în mod eronat ca o posibilă acţiune de ordine publică,

explică ministerul citat pe inforadar.mapn.ro.


În acest context, Ministerul Apărării Naționale ne reamintește că putem verifica veridicitatea unor informaţii de acest fel, cu caracter senzaţionalist şi/sau cu potenţial de a induce panică sau confuzie, consultând sursele oficiale.


Mai mult, instituția ne îndeamnă ca, în cazul în care sesizăm şi alte asemenea înregistrări, să le trimitem către inforadar.mapn.ro, pentru a fi verificate şi pentru a ni se oferi explicaţii.


( surse info, foto : inforadar.mapn.ro, fb mapn.ro)