Radiografia situației copilului în România, la început de 2024

Radiografia situației copilului în România, la început de 2024

Credit Photo: Radio Delta

 


Organizația Salvați Copiii România ne-a transmis azi un comunicat de presă în care analizează 10 puncte critice despre situația copilului din țara noastră, printre care se numără abuzul sexual, sărăcia, neparticiparea școlară și dificultățile legate de somn.


Pornind de la această analiză a principalilor indicatori care reflectă radiografia situației copilului în România , Salvați Copiii România atrage atenția Guvernului României că este nevoie de politici sociale integrate, care să restabilească imediat dreptul tuturor copiilor la sănătate și educație de calitate și în condiții de echitate.


1. 41,5% dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială iar în ceea ce privește diferențele generate de mediul de locuire, datele anului 2022 indică în continuare mari decalaje, cu un nivel de 18,9% în marile orașe, 30,8% în orașele mici și 47,9% în mediul rural.


2. Conform OCDE , România este unul dintre statele în care diferența de performanță generată de statutul socioeconomic al elevilor atinge cel mai înalt nivel.

Unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al UE cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu (81%).

Procentul neparticipării școlare crește odată cu vârsta, atingând 13,25% în cazul copiilor de 14 ani, 17,26 % în cazul celor de 15 ani și 19,01% în cazul celor de 16 ani.


3. Peste jumătate de milion de copii (536.000) au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.


4. 46% dintre copii declară că părinții lor recurg la pedeapsa corporală, un procent mult mai mare decât cel al părinților care admit că folosesc astfel de pedepse .


5. Deși tot mai multe incidente grave, inclusiv sinucideri, cu victime printre copii sunt puse pe seama bullyingului, fenomenul continuă să crească atât ca incidență, cât și ca gravitate, în lipsa unor măsuri adecvate de răspuns.


6. În mediul rural, rata mortalității infantile continuă să fie sensibil mai ridicată în comparație cu mediul urban (6,5 vs. 4,2 la mie).

Anual, peste 7.000 de copii români se nasc din mame minore, aproape 1.200 dintre aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naștere.


Salvati Co situatia copilului in Ro ian 2024 2


7. Nivelul bunăstării emoționale în cazul copiilor români (măsurat conform indexului OMS) scade semnificativ odată cu vârsta.

Mulți copii români au probleme frecvente legate de somn, se simt deseori nervoși și /sau singuri, în toate cazurile, procente mai mari fiind înregistrate în cazul fetelor de 15 ani.


8. Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) își doresc să plece din țară și să se stabilească peste granițe;


9. Dintre sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore, mai puțin de 20% sunt finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor.


10. În ceea ce privește implicarea copiilor în viața comunității, conform legislației actuale, nu există obigativitatea înființării unor structuri consultative ale copiilor.


Acestea sunt, potrivit Salvați Copiii România, zece puncte esențiale care nu pot fi ignorate !


La început de an, Organizația Salvați Copiii România și-a prezentat viziunea privind binele copiilor în 2024 și a invitat românii să adauge și alte sugestii :


Salvati Co dorinte pt 2024


(surse info, foto : comunicat de presă Salvați Copiii România, fb SalvatiCopiiiRomania)