Specialiștii avertizează : la 1 din 5 cazuri de rujeola pot apărea complicații

Specialiștii avertizează : la 1 din 5 cazuri de rujeola pot apărea complicații

Credit Photo: Radio Delta

În contextul în care, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, pentru a face mai ușoară vaccinarea copiilor, DSP Tulcea a publicat mai multe materiale informative legate de această boală foarte contagioasă.


La întrebarea „De ce este bine să te vaccinezi?”, pe pagina oficială Promovarea Sănătății Tulcea ni se răspunde că atât rujeola, cât și oreionul și rubeola sunt boli cu care nu e de glumit și care erau la ordinea zilei, în special în rândul copiilor, înainte de inventarea vaccinelor.


În ceea ce privește infecția cu virusul rujeolic, ce se manifestă prin erupție cutanată, tuse, secreții nazale, ochi iritați sau febră, aceasta poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.


Metoda de prevenire a rujeolei este vaccinarea :

• În România, începând cu anul 1979, toți copiii pot fi protejați împotriva rujeolei.

Inițial s-a folosit vaccinul antirujeolic, iar ulterior, în 2004, vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni și în 2005, s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani.

• Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS. Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aprox. 85%, copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.

(Sursa: OMS)


DSP Tl intrebari si raspunsuri d Rujeola dec 23


–  Având în vedere că actuala epidemie a apărut în urmă cu mai multe luni în România, de ce s-a luat decizia de a demara intervențiile necesare atât de târziu?


• Ministerul Sănătății și medicii de familie au comunicat cu părinții copiilor pentru a-i determina să-și vaccineze copiii și să-i protejeze împotriva rujeolei și a altor boli ce pot fi prevenite.

• Actuala epidemie s-a răspândit pentru că nu toți copiii au fost vaccinați, astfel că îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor.

• Bolile nu urmează un calendar anume și pot oricând să infecteze copiii și adulții lipsiți de protecție.


–  Este necesar să închidem grădinițele sau școlile pentru a pune capăt răspândirii infecției?

• Îndemnăm toți părinții ai căror copii nu au fost imunizați să se adreseze medicului lor de familie pentru a se asigura că aceștia sunt vaccinați. Boala perturbă procesul educațional al copilului și poate determina complicații pe termen lung.

• Închiderea școlilor sau grădinițelor ar perturba serios educația a mii de copii și familiile acestora care ar fi nevoite să-și ia liber de la serviciu pentru a avea grijă de ei, afectând astfel economia locală.

• Cea mai eficace abordare în ce privește protejarea copiilor și salvarea de vieți omenești este ca familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii.


– Am auzit că persoanele care au decedat erau copii prea mici pentru a fi vaccinați sau persoane cu imunodeficiență sau tulburări cronice.

• Toate bolile infecțioase reprezintă un pericol crescut pentru persoanele cu probleme serioase de sănătate.

• Suntem alături de familiile celor șase copii și tineri decedați și le oferim sprijin în această perioadă extrem de tragică.

• Rujeola este o boală care trebuie luată în serios pentru că îți poate ucide copiii dacă aceștia nu sunt protejați de vaccin, deși sunt sănătoși. De asemenea, această boală își pune amprenta asupra stării de sănătate întreaga viață, determinând apariția unor afecțiuni și dizabilități grave.


– Ce ar trebui să facă părinții copiilor bolnavi care nu pot fi vaccinați pentru a-i proteja împotriva rujeolei?

• Părinții și familiile care își pun probleme cu privire la sănătatea copiilor lor ar trebui să discute cu medicul lor de familie care este în măsură să îi sfătuiască cum trebuie să procedeze pentru a-și proteja copiii.


– De ce se observă această creștere recentă?

• În ultimii cinci ani, rata de acoperire vaccinală ROR a scăzut la 85%, de la 95%, ca urmare a unor temeri nefondate cu privire la siguranța vaccinului.

• Aceasta înseamnă că la ora actuală avem un grup de copii și tineri care nu au fost imunizați când erau mici.

• Acești copii nevaccinați merg la școală și la grădiniță, unde rujeola se poate răspândi foarte rapid, perturbând viața familiilor respective, dar și activitatea școlilor.

• Copiii care trăiesc cu boli grave, precum cancerul, sau femeile gravide care urmează un tratament imunosupresor sunt, de asemenea, expuși riscului.


(sursă info, foto : fb dsptulcea)