Măsuri dispuse de ISU Tulcea în contextul avertizărilor meteorologice

Măsuri dispuse de ISU Tulcea în contextul avertizărilor meteorologice

Credit Photo: Tulcea News

Pe fondul avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie privind producerea unor fenomene meteo periculoase determinate de precipitații abundente și viscol, care vizează mai multe județe din țară, la nivelul județului Tulcea, prefectul Dan Munteanu a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la care au participat instituțiile cu rol activ în gestionarea eventualelor situații create de vremea nefavorabilă. În urma acesteia s-au trasat atribuțiile avute de fiecare instituție în parte, iar fiecare primărie din județ a fost notificată cu privire la măsurile și obligațiile pe care le are în vederea unui răspuns rapid și operativ în cazul unei situații de urgență.


De asemenea, toate comitetele locale pentru situații de urgență vor monitoriza persoanele aparținând grupurilor vulnerabile (în vârstă, cu afecțiuni medicale, femei gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor care urmează tratament de dializă, cu dizabilități, ș.a.), iar nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea a fost activat Comitetul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) și Grupa Operativă a ISU Tulcea.


Conform avertizărilor meteorologice, până mâine, 26.11 la ora 18:00 este în vigoare o avertizare de COD GALBEN de precipitații abundente ce vor acumula 50-60 l/mp, iar la noapte, începând cu ora 02:00 intră in vigoare o avertizare de COD PORTOCALIU de ninsori și viscol. Vântul va sufla cu rafale de 85-90 de km/h și vizibilitatea va scădea sub 50 m. Aceste avertizări sunt valabile atât pentru județul Tulcea cât și pentru toată regiunea de sud-est a României.


La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea au fost suplimentate rezervele de personal pentru optimizarea misiunilor de răspuns, iar potențialele misiuni de căutare – salvare a persoanelor pot fi optim acoperite cu tehnica disponibilă în subunitățile de intervenție ale inspectoratului și cu peste 80 de pompieri militari.


Până la această oră nu au fost semnalate situații de urgență cauzate de vremea nefavorabilă!


Evoluția situației din teren este și va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astfel încât  gestionarea situațiilor de urgență să fie realizată cu promptitudine.


Recomandări pentru populație:


Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;


Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);


Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;


Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;


Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.