Cei 145 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, sărbătoriți la Tulcea

Cei 145 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, sărbătoriți la Tulcea

Credit Photo: Radio Delta

Astăzi, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Independenței din municipiu, a avut loc ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia Zilei Dobrogei, sărbătoare națională marcată anual la această dată.


CJ Tl Z Dobrogei 23 oficiali la Monument


În 2023 se împlinesc 145 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă, moment care a constituit un pas important spre Marea Unire, idealul românilor de pretutindeni, scrie în comunicatul de presă transmis redacției de Consiliul Județean Tulcea.


Dobrogea trece sub administraţie românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, după ultima perioadă marcată de ocupația otomană la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră și după multe sacrificii umane și momente extrem de tensionate.


Prezent la ceremonial, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a declarat :


CJ Z Dobrogei 23 MH

„Astăzi, 14 noiembrie, este cea mai importantă zi pentru Dobrogea.

Drumul făcut de soldații români de la Brăila, Măcin, Babadag, Tulcea a consfințit alipirea Dobrogei la Patria Mamă și a fost doar al doilea pas până la Marea Unire din 1918.

Aici, în spatele nostru, avem un monument minunat, poate cel mai frumos Monument al Independenței din țară. Și el ne amintește de fiecare dată că toate momentele unei națiuni puternice, suverane, se construiesc prin jertfă. Iar acest Monument care tronează falnic în spatele nostru ne face să nu uităm niciodată acest lucru.

De aici, din fața Monumentului, vă spun: «Dragi, tulceni, dragi dobrogeni, la mulți ani!»“


La finalul ceremonialului militar și religios a avut loc inaugurarea Foișorului Independenței, ce a fost reabilitat de Primăria Municipiului Tulcea, la eveniment participând atât vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, cât și administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, după cum a transmis Consiliul Județean Tulcea.


CJ Tl Z Dobrogei 23 la Foisor Monument

Ansamblul Baladele Deltei a interpretat cântece dedicate Dobrogei și Războiului de Independență, iar asistența a fost formată din elevii școlilor municipiului și din personalitățile locale prezente la evenimentul dedicat împlinirii a 145 de ani de la alipirea Dobrogei la Statul Român.


(surse info, foto : comunicat de presă C.J. Tulcea, fb ConsiliulJudeteanTulcea)