Veste bună pentru pescarii din deltă : cotele Dunării la Tulcea sunt în creștere

Veste bună pentru pescarii din deltă : cotele Dunării la Tulcea sunt în creștere

Credit Photo: Radio Delta

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a dat azi o veste bună pescarilor care folosesc setcile pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în condițiile în care au crescut cotele Dunării la Tulcea peste nivelul de 50 de cm și tendința este în creștere.


ARBDD cotele Dunarii 6 noiemb 23


Mai exact, având în vedere datele din Buletinul hidrometeorologic al Județului Tulcea transmis de către SGA Tulcea, pescarii din Rezervația Biosferei Delta Dunării pot utiliza iar setcile, nemaifiind valabilă restricția impusă pe la jumătatea lunii trecute, conform prevederilor Ordinului nr. 10/235 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2023.


Documentul prevede interzicerea folosirii „năvoadelor pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, complexul Razim-Sinoie și în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie-30 septembrie inclusiv și când cota Dunării la Tulcea este sub 100 cm și a setcilor când cota fluviului Dunărea, în dreptul localității Tulcea, este sub 50 cm”.


Conform legii, pescarii din complexul Razim-Sinoie care folosesc năvoade ar mai avea de așteptat până la depășirea cotei de 100 de cm, dar în contextul în care autorităţile au recunoscut că în ordinul de prohibiţie a apărut o eroare, conducerea ARBDD a făcut demersurile pe lângă instituţiile de control pentru ca pescarii care-şi desfăşoară activitatea să nu fie sancţionaţi, relatează Agerpres.


Măsura din Ordinul de prohibiţie privind interdicția pescuitului aplicată și pescarilor din complexul Razim-Sinoie a fost contestată de aceștia, susţinând că sunt studii ştiinţifice care atestă că nu există o legătură strânsă între nivelul Dunării la Tulcea şi cel al apei din complex.


(surse info, foto : fb ARBDD, agerpres.ro, cotele-dunarii.ro)