Despre RBDD, azi, cu ocazia Zilei Internaționale a Rezervațiilor Biosferei

Despre RBDD, azi, cu ocazia Zilei Internaționale a Rezervațiilor Biosferei

Credit Photo: Radio Delta

 


Astăzi, 3 noiembrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei, proclamată de Conferința Generală a UNESCO, avem ocazia de a vorbi despre Rezervația Biosferei Delta Dunării, ce a fost desemnată în anul 1990, prin Hotărâre de Guvern ( nr. 983/27 august 1990).


RBDD deține în prezent o suprafață totală de 580.000 ha, cuprinsă pe teritoriile administrative a trei județe, cea mai mare parte fiind în Tulcea (87,73%), urmat de Constanța (12,23%) și Galați (0,14%), potrivit datelor publicate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).


ARBDD harta RBDD


Rezervația Biosferei Delta Dunării are 5 componente:


Delta Dunării propriu zisă, sectorul românesc,

– Complexul lacustru Razim – Sinoie,

– Apele marine până la izobata de 20 m,

Albia Dunării între Cotul Pisicii și Isaccea (pe teritoriul României),

Lunca inundabilă a Dunării între Isaccea și Tulcea.


Pentru a promova rolul și importanța Rezervației Biosferei Delta Dunării, pentru a forma o mentalitate pozitivă și activă de protejare a resurselor naturale regenerabile și de integrare armonioasă a activităților umane în echilibrul deltaic, ARBDD derulează activități de informare și de educație de mediu prin centrele sale de informare.


Rezervațiile biosferei se întind pe suprafețe mari și cuprind un complex de ecosisteme terestre și/sau acvatice, lacuri și cursuri de apă, zone umede cu comunități biocenotice floristice și faunistice unice, cu peisaje armonioase naturale sau rezultate din amenajarea tradițională a teritoriului, ecosisteme modificate sub influența omului și care pot fi readuse la starea naturală, comunități umane a căror existență este bazată pe valorificarea resurselor naturale pe principiul dezvoltării durabile și armonioase.


Rezervațiile biosferei cu așezări umane sunt gestionate astfel încât să constituie modele de dezvoltare a comunităților umane în armonie cu mediul natural.


(sursă info și foto : fb ARBDD, ddbra.ro)