Ziua Armatei Române, sărbătorită azi la Tulcea

Ziua Armatei Române, sărbătorită azi la Tulcea

Credit Photo: Radio Delta

 


În această dimineată, la Monumentul Independenței din Tulcea a avut loc ceremonialul militar și religios dedicat sărbătoririi Zilei Armatei Române, organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea, potrivit informațiilor transmise de Prefectura Tulcea.


Prim Tl Z Armatei Ro la Mon Independentei 25 oct 23


Ca de obicei, în programul manifestărilor prilejuite de această zi s-au aflat :

-primirea oficialităților, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat;

-oficierea serviciului religios;


CK Tl Z Armatei Ro 25 oct 23

-alocuțiuni ale oficialităților locale;

– depuneri de coroane și jerbe de flori.


Prim Tl St I Z Armatei oct 23


Prezent la ceremonial, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie a subliniat faptul că Armata Română reprezintă încrederea în stabilitatea noastră, lucru pe care îl simțim foarte bine, „în fiecare zi, când la graniţele ţării, municipiului și județului nostru, pacea și securitatea unui popor au fost încălcate” și în aceste condiții, suntem conștienți tot mai mult de importanţa Armatei Române, care ne asigură, în cea mai mare alianță militară – N.A.T.O. : Pacea, Libertatea și Suveranitatea.


Și vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni și administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, au participat la ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia Zilei Armatei Române.


CJ Tl Z Armatei 25 oct 23 MH


„Despre armata română se pot spune foarte multe, despre ostașii patriei noastre se pot spune, de asemenea, foarte multe, dar eu vă voi spune câteva cuvinte: armata română suntem toți, și pentru toți iubirea de țară este mai presus de orice. Astăzi este o zi specială, mai ales în contextul în care, în curând, se vor împlini 145 de ani de când s-a alipit și Dobrogea la Patria Mamă. Consider că trebuie să fim recunoscători ostașilor români, trebuie să îi sărbătorim cu toții și să le urăm toate cele bune. La mulți ani, România! La mulți ani, Armata Română!“,

a transmis, în cadrul evenimentului, vicepreședintele Mihai Huleni.


Marcată anual, începând din 1959, ziua de 25 octombrie a devenit un reper moral în ceea ce înseamnă respectul pentru armata română, pentru jertfa ostașilor noștri, pentru eroii care i-au lăsat în urmă pe cei dragi și care au pornit pe calea dreptății și libertății.


Azi, când se împlinesc 79 de ani de la eliberarea teritoriului național, la Carei, locul unde a fost eliberat ultimul colț de teritoriu românesc, s-au reunit toate cele trei trasee parcurse de cei peste 500 de voluntari INVICTUS, purtători ai ştafetei, alergători şi ciclişti, militari şi civili care au participat la Ștafeta Veteranilor Invictus.


Acest eveniment este organizat anual pentru a duce mai departe mesajul patriotismului și pentru a celebra Armata Română.


Cele trei trasee – albastru, galben şi roşu – au totalizat peste 3.300 de kilometri, parcurși în perioada 5 – 25 octombrie 2023 iar la Carei se întregește drapelul tricolor, reevocând astfel momentul din 25 octombrie 1944 şi cinstind eroii şi veteranii României care s-au jertfit pentru noi.


IJJ Tl Stafeta Rosie oct 23


La Tulcea, Ștafeta Veteranilor Invictus a ajuns în data de 7 octombrie și a fost purtată spre Galați, pe traseul roșu, de echipa de voluntari coordonată de jandarmul tulcean Sorin Andrici.


(surse info, foto : Prefectura Tulcea, fb stefan.ilie.tulcea, fb ConsiliulJudeteanTulcea, fb jandarmeriatulcea)