Este esențial ca pe actele de identitate să apară și grupa sanguină

Este esențial ca pe actele de identitate să apară și grupa sanguină

Credit Photo: Radio Delta

Printr-un proiect de lege, ce ar putea ajunge curând la votul senatorilor, având raport favorabil, se propune ca pe lângă datele pe care le vedem în prezent pe actele de identitate (nume și prenume, cetățenie sau CNP) să apară și grupa sanguină, precum și factorul Rh, notează avocatnet.ro.


Potrivit inițiatorilor acestui proiect, măsura este necesară deoarece “cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni” care ajung la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători.


Proiectul legislativ vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul adăugării unor noi informații ce vor apărea pe actele de identitate.


Se dorește ca grupa sanguină și factorul Rh să apară atât pe cartea de identitate simplă, cât și pe cea electronică.

Dar, pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.


Legat de acest subiect, al bolnavilor care vin la spital și au nevoie de sânge, Centrul de Transfuzii Sanguine Tulcea a făcut un nou apel către populație în care subliniază nevoia de sprijin în contextul crizei de sange din spitalul județean tulcean și a numărului mare de cereri.


Centrul sange Tl foto aug 23


Donează sânge și arată că oricine se poate schimba din necunoscut în salvator…Numai împreună putem salva!


Centrul De Transfuzii Sanguine Tulcea se află pe strada Alunișului nr 15 iar programul de donare este de luni până vineri, între orele 7.30 și 12.00.


(surse info, foto : avocatnet.ro, fb centruldetransfuziitulcea)