Valentin Rică Cioromelea, senator AUR Tulcea:”PNL şi PSD au distrus piscicultura din România!”

Valentin Rică Cioromelea, senator AUR Tulcea:”PNL şi PSD au distrus piscicultura din România!”

Credit Photo: Tulcea Noastra

Valentin Rică Cioromelea, senator AUR Tulcea:”PNL şi PSD au distrus piscicultura din România!”


Bună ziua, dragi români! Astăzi, am o poveste care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să acționăm. Este o poveste despre bani europeni, despre pescarii noștri și despre o industrie vitală pentru țara noastră.

Mai multe firme de pescuit se află acum într-o situație critică. Ele sunt nevoite să returneze aproape 2 milioane de euro, bani europeni care ar fi trebuit să sprijine pescarii români, dar care s-au pierdut într-un labirint birocratic.

România importă 92% din pește, în principal pește congelat, din alte țări precum Spania, Polonia și Canada. Și totuși, pescarii noștri se luptă să supraviețuiască în condiții dificile.

Pescarii noștri nu trebuie să fie aduși la marginea prăpastiei de către guvernanții noștri! Dar exact asta se întâmplă. Importăm chiar și de la vecinii noștri de la Marea Neagră, de la bulgari. Cum este posibil așa ceva? Nu aveam aceeași ieșire la Marea Neagră ca vecinii noștri?


Dar iată ce e și mai șocant: acum , 18 firme de pescuit sunt obligate să restituie statului român aproape 2 milioane de euro pe care Uniunea Europeană ia acordat pentru proiecte care ar fi trebuit să îi ajute în timpul pandemiei. Da, ați auzit bine, banii dvs. de contribuabil, care ar fi trebuit să sprijine pescarii români. Dar unde sunt acești bani acum?

Acești bani ar fi trebuit să susțină pescarii noștri în timpul pandemiei de COVID-19. Ce este cu adevărat șocant este că la mijlocul este o greșeală monumentală – ghidul după care au fost aprobate fondurile europene a fost redactat greșit!

Ei au făcut tot ce le-a stat în putință, au investit în ghidurile pe care le-au primit și în cele din urmă au fost considerați ineligibili. Dar aici e problema reală: ghidul în sine a fost greșit redactat! De cine, chiar de instituțiile care ar fi trebuit să-i ajute!


Este inadmisibil să greșim în acest mod și să aducem pescarii în pragul falimentului. Avem nevoie de o strategie pe termen lung, de cel puțin zece ani, din partea Ministerului Agriculturii, pentru a sprijini acest sector. Dar PSD și PNL nu sunt capabili să facă asta! Aceste două partide au demonstrat că pot doar să distrugă piscicultura din România.

Guvernanții noștri trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această greșeală gravă.

Dar haideți să fim sinceri: PSD și PNL nu au demonstrat că pot face acest lucru. Cele două partide au arătat că sunt mai pricepute în a distruge decât în a construi.


Este timpul să acționăm! Este timpul să nu unim și să nu asigurăm că pescarii noștri primesc sprijinul pe care-l merită. Haideți să cerem guvernului să corecteze această greșeală și să protejeze industria piscicolă din România!


Valentin Rică Cioromelea, senator AUR Tulcea


Articolul Valentin Rică Cioromelea, senator AUR Tulcea:”PNL şi PSD au distrus piscicultura din România!” apare prima dată în Tulcea noastra.