MUNCA NEREMUNERATĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII –   impact, mărturii, perspective

  MUNCA NEREMUNERATĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII –   impact, mărturii, perspective

Credit Photo: Tulcea Noastra

MUNCA NEREMUNERATĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII –   impact, mărturii, perspective


Experiența de până acum și colaborarea Serviciului de Probațiune Tulcea cu instituțiile publice din județul Tulcea, beneficiare ale orelor de muncă în folosul comunității executate de persoanele sancționate penal, arată, fără echivoc, utilitatea acestei activități pentru comunitățile locale.


Din anul 2014, anul intrării în vigoare a noii legislaţii penale, Serviciul de Probațiune Tulcea  a promovat şi dezvoltat colaborarea cu toate primăriile din judeţ, privind desfășurarea unor activități precum:  întreţinerea, igienizarea şi salubrizarea reţelelor de drumuri, a clădirilor şi zonelor publice, reparaţii, construcţii şi amenajări de spaţii destinate intereselor publice ale comunităţilor locale.


Exemple de bună practică se regăsesc în multe locuri, însă un caz special am întâlnit în comuna Greci. Viceprimarul comunei, dl Mircea Carapancea, responsabil direct cu organizarea și monitorizarea obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, apreciază extrem de utilă munca acestor oameni:


,,Ca autoritate publică, suntem interesați să îi implicăm în toate activitățile de gospodărire și întreținere a localității, să le folosim potențialul profesional, dar, mai ales, să îi facem să se simtă parte a comunității.


Localitatea noastră este o zonă în care turismul a luat amploare în ultimii ani, fapt ce ne bucură enorm, însă ne și obligă să facem din ce în ce mai mulți pași pentru menținerea unui mediu curat și pentru dezvoltarea infrastructurii. În acest sens, munca în folosul comunității, executată de persoanele sancționate penal, reprezintă un potențial important pe care am reușit să îl valorificăm în cadrul tuturor proiectelor implementate.


De exemplu, în anul 2022, am finalizat proiectele de modernizare a străzilor și a drumurilor locale din comună, de extindere a sistemului de alimentare cu apă și a rețelei de canalizare. Au fost lucrări de mare amploare care au necesitat efort susținut. Munca în folosul comunității a reprezentat o componentă importantă în toate aceste activități.


Un alt exemplu, în care ne bazăm foarte mult pe persoanele care execută ore de muncă neremunerată în folosul comunității, îl reprezintă festivalurile pe care le găzduiește anual comuna noastră, concursurile de ciclism, alpinism și multe alte competiții și evenimente turistice. Toate acestea presupun activități obositoare (de dimineață, până noaptea târziu), de amenajare, întreținere și curățire a zonelor și traseelor și de gestionare a unui volum mare de materiale și, în final, de deșeuri.


 Am avut și o situație deosebită, în care toată comunitatea s-a mobilizat într-un efort de solidaritate, inclusiv persoane aflate în executarea obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, care și-au oferit serviciile chiar și cu titlu de voluntariat.


Este vorba despre cazul unei familii nevoiașe, cu 6 copii (toți minori, unii cu probleme de sănătate), rămași fără tată în ajunul Crăciunului și fără niciun sprijin material sau financiar. Suferința lor a impresionat pe toată lumea. S-au adunat bani, materiale de construcție, câțiva oameni la muncă și am reușit, în câteva luni, să le construim o casă cu două camere baie și bucătărie. Un tânăr, aflat în executarea orelor de muncă în folosul comunității, s-a evidențiat prin dăruirea cu care a muncit acolo, peste orele destinate obligației sale, doar pentru că și el avea acasă un copil bolnav”.


Exemplele prezentate arată nu doar modul în care este executată obligația de muncă în folosul comunității, ci, mai ales, satisfacția sentimentului de apartenență la o comunitate, de a face ceva util pentru locul în care trăiești și pentru oamenii de lângă tine.


Casa nouă – Casa veche



 


Munca neremunerată în folosul comunității este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate, în urma comiterii unei infracțiuni, au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată pentru aceasta.


În prezent, din cele 883 persoane sancționate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Tulcea, 706 (un procent de 80%) au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în cadrul instituțiilor partenere din județ.


Anual, Serviciul de Probațiune Tulcea pune în executare în jur de 500 de hotărâri penale definitive cu sancțiuni neprivative de libertate. În cursul anului 2022, au fost executate peste 40.000 de ore de muncă în folosul comunității, la nivelul întregului județ.


La nivel național sunt în evidență 65.387 persoane cărora li s-au aplicat măsuri și sancțiuni neprivative de libertate, dintre acestea 55.121 desfășoară activități neremunerate în folosul comunităților din România.


C.S.


 


Articolul   MUNCA NEREMUNERATĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII –   impact, mărturii, perspective apare prima dată în Tulcea noastra.