Digitalizarea primăriilor din județul Tulcea avansează. Economiile de costuri și reducerea birocrației sunt principalele avantaje ale serviciilor digitale

Digitalizarea primăriilor din județul Tulcea avansează. Economiile de costuri și reducerea birocrației sunt principalele avantaje ale serviciilor digitale

Credit Photo: Tulcea Noastra

Digitalizarea primăriilor din județul Tulcează avansează. Economiile de costuri și reducerea birocrației sunt principalele avantaje ale serviciilor digitale


Accesarea fondurilor prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) – program de finanțare europeană implementat în România în perioada 2014-2020, în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), a avut drept obiectiv general creșterea capacității administrative a autorităților publice centrale și  locale din România pentru implementarea eficientă a politicilor de coeziune a Uniunii Europene.   Pe scurt spus programul a fost conceput pentru dezvoltarea competențelor și a capacităților administrative a instituțiilor publice, digitalizarea administrațiilor locale fiind doar unul dintre cele cinci domenii de adresabilitate.


Primăriile din județ au început, astfel, în baza statutului de membru ITI, să aplice pentru obținerea finanțărilor necesare achiziţiei serviciile digitale de la furnizorii care s-au înscris în licitațiile publice. Chiar dacă în ritmuri diferite, rând pe rând, primăriile din județ au trecut la implementarea sistemului digital desemnat câștigător. I-am întrebat pe câțiva dintre beneficiarii serviciilor asigurate de ecosistemul digital ConectX despre utilitatea acestuia, dacă sunt mulțumiți de rezultate și cum lucrează, concret, cu platforma.


„Prin implementarea acestui proiect, comuna Mihail Kogălniceanu a devenit un exemplu de digitalizare, nu doar în Tulcea, ci și la nivel național. În prezent, suntem interconectați cu toate UAT-urile din România și cu toate instituțiile publice din județul Tulcea. Practic, prin platforma ConectX putem expedia și primi orice document în format electronic fără să mai fie nevoie de hârtie. Primim online cererile cetățenilor, semnăm electronic răspunsurile și le trimitem mai departe direct de pe telefonul mobil, indiferent unde ne aflăm”, a declarat Alexe Anastase, primar Mihail Kogălniceanu.


La rândul său, Tănase Răducan, primar Mihai Bravu , spune: Am așteptat cu nerăbdare proiectul de digitalizare a serviciilor publice, fiind conștienți de beneficiile pe care acesta le aduce cetățenilor și întregii comunități. ConectX ne ajută să fim mai eficienți în tot ceea ce facem. Faptul că lucrăm cu această platformă, mie personal îmi permite să fiu în acelaşi timp și pe teren, să supervizez lucrările, dar și conectat cu toți colegii mei din primărie. Am scăpat de mapa de hârtii pentru că pot semna lucrările direct de pe telefonul mobil, indiferent unde mă aflu. Trebuie să spun că sunt mândru de colegii mei care s-au adaptat foarte repede acestui nou mod de lucru.”


La Beștepe , continuă exemplele bune, chiar în sensul bunelor practici din care se pot inspira și alte primării din județ. Primarul Dumitru Țipirigan consideră că: „datorită apartenenţei la ITI dar și prin intermediul contractului de finanțare obținut în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrative am reușit să digitalizăm integral serviciile oferite cetățenilor și activitatea internă. De când lucrăm cu platforma digitală, fiecare cetățean al comunei, din orice alt oraș al României sau de oriunde din Europa sau alt continent, poate interacționa complet digital cu noi, poate să-și obțină absolut orice document pe cale electronică, în cel mai scurt timp posibil. Implementarea proiectului s-a derulat foarte bine, astfel că acum suntem pregătiți să oferim cetățenilor noștri servicii publice digitale la cel mai înalt nivel de calitate“.


Exemplele de primării care au încheiat procesul de adopție a sistemului ConectX și l-au integrat în activitatea de zi cu zi, lucrând în permanenţă în sistem, continuă cu doamna Lența Maria – primar Valea Nucarilor: „Am digitalizat primăria în primul rând pentru oameni. Digital înseamnă mai ușor, mai civilizat, mai economic și mai transparent. Inițial am avut emoții, însă lucrând împreună cu echipa furnizorului, lucrurile au ieșit foarte bine. Firmele sau cetățenii care se află în țară sau în străinătate pot să interacționeze cu noi în format complet digital prin platforma ConectX, ceea ce ne va permite să dăm mult mai repede curs solicitărilor. Colegii noștri s-au obișnuit rapid cu noul mod de lucru, astfel că am început să facem economii importante la consumul de hârtie, toner și alte consumabile. Banii pe care îi vom economisi pe viitor vor merge în investiții locale de care să ne bucurăm cu toții. Suntem bucuroşi că am putut accesa această finanţare prin intermediul POCA şi am ajuns astfel să folosim sisteme informatice la fel ca cele mai mari instituţii din România.


Prin intermediul Programului POCA, autoritățile publice din România beneficiază de finanțare pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea capacităților administrative și la îmbunătăţirea  serviciilor publice oferite cetățenilor. Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în parteneriat cu alte instituții implicate în implementarea fondurilor europene în România. Obiectivele programului au fost Dezvoltarea resurselor umane, Îmbunătățirea managementului și guvernanței, Digitalizarea administrației publice, Promovarea transparenței și a eticii în administrație publică, Creșterea cooperării și schimbul de bune practici. Digitalizarea administrației publice este unul dintre obiectivele principale și după cum se vede din reacțiile primare care conduc administrațiile locale, aceştia sunt mulţumiţi de platforma pe care lucrează digital.


ConectX este platforma care asigură digitalizarea actului administrativ în cadrul instituțiilor, circuitului și semnarea electronică a documentelor emise de către autoritățile locale pentru cetățeni. Serviciile sunt accesibile oricărei persoane fizice sau juridice care îşi deschide un cont pe platformă: de la certificate de atestare fiscală până la alte tipuri de documente solicitate primăriilor sau altor instituții ale statului. ConectX este utilizată de instituții din toată România, precum Consililul Județean Brașov, DGASPC Brașov, Consiliul Județean Vaslui, direcțiile de taxe și impozite ale sectoarelor 3,5 și 6 din București și are peste 200.000 de utilizatori activi, ceea ce poziționează platforma ca fiind una dintre cele mai accesate de către persoanele fizice și juridice din România.


Articolul Digitalizarea primăriilor din județul Tulcea avansează. Economiile de costuri și reducerea birocrației sunt principalele avantaje ale serviciilor digitale apare prima dată în Tulcea noastra.