Colegiul Dobrogean “Spiru Haret”-140 de ani de tradiţie şi performanţă

Credit Photo: Tulcea Noastra

Colegiul Dobrogean “Spiru Haret”-140 de ani de tradiţie şi performanţă


La 14 noiembrie 1883, în climatul de adâncă vibraţie şi efervescenţă a spiritului românesc de la sfârşitul veacului al XIX-lea, răspunzând dorinţei arzătoare a românilor nord-dobrogeni de a avea un liceu românesc, îşi deschidea porţile Gimnaziul Real de Băieţi Tulcea., cea mai veche institutie de învăţământ din Dobrogea, care, din 1996, își schimbă denumirea, devenind Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”. De atunci și până astăzi, CDSH constituie un incontestabil reper pe harta învăţământului românesc, un etalon al prestigiului şi al performanţei în educaţie. La nivelul dezvoltării la toate nivelurile a municipiului nostru, contribuţia Haretului a fost una majoră. Practic, nu există familie in Tulcea care sa nu aibă un membru (mai apropiat sau mai îndepărtat) absolvent de Haret. Cu bune şi cu mai puţin bune, cu o influenţă din ce în ce mai accentuată şi mai nocivă a mediului exterior, CDSH continuă să fiinţeze şi să performeze.. Anul acesta împlineşte 140 de ani, ocazie cu care am proiectat o serie de manifestări omagiale precum:

1. Rolul elevilor în dezvoltarea culturii democratice a scolii-atelier de lucru realizat in colaborare cu reprezentanții Consiliului Elevilor din CDSH şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, luni, 15 mai, ora 12, sala LUCIAN BLAGA a Colegiului

2. Simpozionul de referate și comunicări ale elevilor și cadrelor didactice intitulat ”De la Spiru Haret încoace…” marți,16 mai , ora 13 , CDSH.

3. Masa rotundă internațională “Limba română, blestem și binecuvântare”, organizată în parteneriat cu Asociaţia “Casa Marii Negre/Black Sea House” Constanţa, ale cărei lucrări vor avea loc la Biblioteca Judeţeană “Panait Cerna”, miercuri 17 mai 2023, începând cu ora 16. La masa rotundă vor participa profesori, elevi, experți în educație și personalități culturale din România, Republica Moldova și Ucraina, iar tema discuției o reprezintă accesul la educație în limba română în secolul 21, respectiv limba română ca vector de exprimare a valorilor specifice spațiului cultural românesc și european.

4. Gala Premiilor de Excelenţă ale CDSH, organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean – premierea elevilor laureati la olimpiadele şi concursurile judeţene, regionale, naţionale . Program artistic + invitat special HORATIU MALAELE Joi, 18 mai, ora 18 , teatrul “Jean Bart”.

5. “CDSH-140” –spectacol aniversar în Piaţa Civică din municipiu organizat în parteneriat cu Primăria Tulcea, vineri, 19 mai, începând cu ora 18. Program artistic susţinut de:

 Ansamblul Artistic “Baladele Deltei”,

 Ansamblul “Danubius”,

 Ansamblul Folcloric “Ghiocelul” Luncaviţa,

 Trupa de dans modern “The Titans” din cadrul Şcolii de Dans “Let’s go Dance!”

 Invitat special ALINA EREMIA & Band

 Baloane şi artificii

6. Lansarea unui număr aniversar al revistei “Aspiraţii”

Articolul Colegiul Dobrogean “Spiru Haret”-140 de ani de tradiţie şi performanţă apare prima dată în Tulcea noastra.