Crește vaci pentru carne, alături de soț, în Delta Dunării. Cu banii de la ITI și-au dezvoltat ferma

Crește vaci pentru carne, alături de soț, în Delta Dunării. Cu banii de la ITI și-au dezvoltat ferma

Credit Photo: Tulcea Noastra

Crește vaci pentru carne, alături de soț, în Delta Dunării. Cu banii de la ITI și-au dezvoltat ferma


 


Marinela Cârlan deține o fermă de vaci, la C.A. Rosetti. Crește vaci pentru carne pe o limbă de nisip înconjurată de ape. Ne-a spus că-i de loc din regiunea Moldovei dar dragostea a adus-o aici în Deltă, unde și-a urmat bărbatul.


Viața pe malul Dunării, printre pâlcurile de stuf și mărăciniș nu-i ușoară. Alături de soțul său, Marinela lucrează pământul și se îngrijește de gospodărie.


„Avem 28 de capete vaci de carne. Creștem vitele pentru carne, laptele-i puțin aici.  Am reușit să ne dezvoltăm ferma cu bani europeni, prin ITI. Fără ITI nu am fi reușit nimic, vă spun. Nu cred că aveam altfel șanse de reușită cu proiectul”, spune Marinela Cârlan.


Când pui suflet în ceea ce faci, munca grea devine o plăcere.


„Lucrăm și pământul, aproape 10 hectare. Obținem nutreț pentru animale, avem cereale, pepeni, legume. Nu-i simplu, dar ne place ce facem, muncim cu plăcere pentru familia noastră. Ne gândim să mai accesăm fonduri europene și pe viitor. Fata noastră își dorește un proiect pe agroturism, sperăm să avem șansa să-l și realizăm”, a mai spus Marinela.


Cârlan Marinela PFA este beneficiar al unei finanțări nerambursabile de 15.000 de euro, prin mecanismul ITI Delta Dunării, Programul Național pentru Dezvoltare Rurală.


CE S-A REALIZAT PRIN MECANISMUL ITI ÎN DOMENIUL AGRICULTURĂ



  • 17 ferme înființate și/ sau modernizate producție și comercializare agricolă

  • 35 proiecte modernizare drumuri agricole, silvice și străzi

  • 421 proiecte Tineri Fermieri

  • 12 proiecte modernizare și reabilitare infrastructură de irigații

  • 268 ferme mici consolidate și modernizate

  • 69 afaceri mici non agricol

  • 115 proiecte modernizare și dotare cu utilaje a fermelor

  • 5 proiecte Strategii de Dezvoltare Locală GAL-uri

  • 29 proiecte privind conservarea patrimoniului și tradițiilor din mediul rural


Prin mecanismul ITI s-au atras bani europeni în dezvoltarea fermelor, s-au reabilitat sisteme de irigat, s-au modernizat drumuri agricole atât în județul Tulcea cât și în județul Constanța.


Aceste proiecte înseamnă locuri de muncă și siguranța a mii de familii. Înseamnă sursă de venit pentru bugetele locale, sursă de venit care susține dezvoltarea comunităților.


Sursa: www.itideltadunarii.com


Articolul Crește vaci pentru carne, alături de soț, în Delta Dunării. Cu banii de la ITI și-au dezvoltat ferma apare prima dată în Tulcea noastra.