USR a venit cu soluții pentru scăderea facturilor la gaze și energie

Credit Photo: Tulcea Noastra


USR a venit cu soluții pentru scăderea facturilor la gaze și energie


Recent, la Senat, în comisiile de muncă și energie s-au adoptat amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea O.U.G. nr. 118/2021 privind compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea O.G. nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”



Tot astăzi legea PSD de plafonare a primit raport de respingere pentru că practic soluțiile propuse de PSD se regăseau deja în amendamentele de la OUG 118/2021.



Forma finală este asumată de toate partidele!



De interes ar fi faptul că această formă include printre altele:

▪︎plafonare pe termen de 5 luni (noiembrie 2021-martie 2022);

▪︎creșterea compensării la energia electrică până la 0,291 lei/kWh, iar la gaz de la 25% la 33% din valoarea componentei gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar;

▪︎plafonul de consum a fost crescut, inițial era de până la 1000 kWh pe 5 luni (noiembrie 2021-martie 2022), iar propunerea este de 1500 kWh, plus o abatere în favoarea beneficiarului de maximum 10%;

▪︎eliminarea accizei pentru agenții economici;

▪︎amânarea plății certificatelor verzi, scăderea TVA la agenții economici;

▪︎limitare la 5% a profitului companiilor din energie și furnizorilor de energie.



!!! Un alt amendament admis în Senat, este cel referitor la art. 5 din OUG, cel care viza modificarea art. 8 din OG 27/1996.



„Art. 5. – La articolul 8 din O.G. nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, republicată în M.Of., Partea I, nr. 194 din 13 august 1997, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) și (5), cu următorul cuprins:



(4) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1), familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, sau în unele localități din Munții Apuseni beneficiază de o reducere cu 50% din tariful pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică.



(5) Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice și a gazelor naturale se suportă de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale.”



Amendamentul USR privind articolul 5 în ansamblul său a fost adoptat cu unanimitate de voturi de către toate partidele.



USR și-a dorit și a venit cu soluții pentru scăderea facturilor, atât pentru consumatorii casnici, cât și non casnici.

Solutiile USR se pot aplica și după această perioadă de criză.



Proiectul de lege merge la Camera Deputaților pentru vot final.



Costel Vicol – deputat USR Tulcea

Articolul USR a venit cu soluții pentru scăderea facturilor la gaze și energie apare prima dată în Tulcea noastra.