Educația în natură – soluția la cele două mari provocări ale vremurilor noastre

Credit Photo: Tulcea Noastra

Educația în natură – soluția la cele două mari provocări ale vremurilor noastre


Există două tendințe care amenință dezvoltarea normală a copiilor de cel puțin douăzeci de ani:



  1. timpul petrecut de copii în natură scade dramatic

  2. lumea virtuală înlocuiește treptat lumea reală


Cele două tendințe sunt din păcate complementare și au căpătat un avânt teribil odată cu pandemia COVID-19. Fără să ne dăm seama, deztruparea copiilor din lumea reală are consecințe incredibile pe termen lung, atât la nivel fiziologic, cât și psihologic.


Câteva statistici sumbre:



  • Aria de desfăşurare a jocului nesupravegheat de adulţi a unui copil de 8 ani a scăzut din 1970 pănă astăzi (într-o singură generație de părinți) cu peste 90% (de la câțiva kilometrii la câteva sute de metri)

  • 46% dintre copiii americani cu vârste între 13 și 18 jucau zilnic jocuri pe calculator în 2019 (și știi… un joc nu durează numai o oră…)

  • Procentul copiilor americani cu vârste între 14 și 17 ani care petrec peste 4 ore în fața ecranelor a crescut de la 32% la 62% odată cu instalarea pandemiei (4 ORE !!!! și nouă ni se pare că 30 min de stat afară ajung…)

  • Media vârstei la care un copil este expus pornografiei pe internet este de 11 ani (!!!)


Ce putem face dacă al nostru copil este încă mic și nu a dat cu nasul prea mult de tehnologie ? Îi sădim de mic obiceiuri bune legate de viața adevărată (mișcarea și activitatea în natură e doar o componentă a acesteia).


Ce putem face dacă al nostru copil e mărișor și e cam ”scăpat” la tehnologie ? Venim cu ceva mai tare: aventuri și provocări în natură.


Cu ajutorul naturii putem și preveni, dar și trata efectele celor 2 tendințe, cu condiția ca natura să fie bine ”marketată” în fața copilului.


În acest sens, am creat un minicurs online gratuit, care să îi ajute pe părinți și pe pedagogi să îi țină pe copii cât mai mult în mediul natural / în aer liber, care poate fi accesat oricând aici: https://popdorinalexandru.ro/minicurs/


Să acționăm cât mai din timp, pentru că prevenția e mai înțeleaptă decât tratarea !


Dorin Pop


 


Articolul Educația în natură – soluția la cele două mari provocări ale vremurilor noastre apare prima dată în Tulcea noastra.