„Să povestim despre Romania” II

„Să povestim despre Romania” II

Credit Photo: Tulcea Noastra

„Să povestim despre Romania” II este un Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea și derulat de Asociația Raza Soarelui-Sunlight, în parteneriat cu Școala Gimnazială Murighiol.


Continuăm poveștile din cadrul Proiectului „Să povestim despre România” II, începând cu o dimineață răcoroasă, în ultima zi de August și o trezire matinală pentru 16 copii și părinții din Dunavățu de Jos, căci la orele 6:10 era plecarea de la Centrul Raza Soarelui, pntru a ajunge în tabără la Bușteni. Cu copiii nu-i de glumă! Când se pornesc la drum sunt greu de oprit! Așa că prima oprire am făcut-o la București, unde am încercat toate experimentele de la Casa Experimentelor, începând cu patul cu sute de cuie groase pe care am stat ridicați în picioare timp de un minut, până la sferele lui Faraday și Tesla care ne-au curentat și am văzut fulgere și descărcări electrice, până la modulele ce implicau testarea inteligenței noastre … Dar am pornit din nou la drum, oprindu-ne la Zoo Ploiești, o grădină zoologică amenajată într-un parc frumos, făcut în amintirea lui Constantin Stere. Cea mai mare distracție a reprezentat-o întâlnirea cu maimuțele, dar la răgetul leului toți copiii au amuțit! Doar tigrul dormea… Seara, deja cazați la Bușteni, copiii au admirat muntele din fața Pensiunii ce ne dezvăluia măreția lui, în apus de soare și privindu-l, exclamau: “Oau! ce mare e! oare cum se poate ajunge acolo sus??”


A doua zi vremea a fost și mai friguroasă, dar după înviorare și un mic dejun plin de energie, pe la orele 10:00 am plecat să vizităm Brașovul. Am urcat pe Tâmpa unde ne-a întâmpinat un vânt puternic, dar eram pregătiți cu haine groase! Din telecabină, iar apoi de pe Tâmpa, ne-am bucurat de priveliștea oferită de panorama Brașovului, luând-o cu noi în câteva fotografii. Am coborât apoi în Piața Sfatului unde ne-am odihnit pentru câteva minute bune în Biserica Neagră, mai ales că începuse să plouă… dar ulterior am intrat în Libraria Humanitas, unde ne-am bucurat de aroma cărților proaspăt tipărite și copiii au găsit titluri interesante pe care le-au achiziționat.


A treia zi, deja intrați în ritm de tabără, am plecat la Peștera Ialomiței, dar cum drumurile de munte sunt mai deosebite….le-am încurcat, într-un final ajungând totuși la destinație. Echipați cu căști, am făcut tot traseul din peșteră într-o oră și jumătate. Copiii, ținând pasul cu noi, și bucuroși de tot ce-au vazut, după ce am ieșit din nou la lumina zilei, își doreau să urce cu telecabina sus la Babele. Vremea însă nu ne-a permis, vântul fiind foarte puternic, motiv pentru care telecabina nu circula. Am urcat o parte din traseu pe jos pentru a ne bucura de priveliște și pentru a face câteva fotografii în inima munților. La încheierea zilei ne-am oprit în Parcul Ghica din Sinaia, superdotat, unde fiecare copil a petrecut un timp frumos de joacă.


A patra zi am vizitat Castelul Peleș, un loc plin de istorie, dar și foarte aglomerat. Am trecut prin Castel, acultând povestirile de pe cameră, (nu mai au ghid- poate din cauza pandemiei??), am trecut prin Sala plină cu arme unde băieții au întrebat dacă sunt reale. Răspunsul doamnei de la supraveghere a fost prompt: “Da!” Apoi i-am lăsat la tarabe să-si cheltuiască ultimii bani din buzunare pe porumb fiert sau câte un breloc ca amintire. Excursia cu trenulețul care face turul orașului Sinaia a rămas memorabilă pentru copii, dar și pentru turiștii întâlniți pe drum, aceștia din urmă fiind salutați în cor de copiii noștri cu un vesel “Bună ziua!”. Drumul de întoarcere a avut doar un stop la MC Donald și KFC, împlinind un vis al copiilor din Dunavățu de Jos să mănâce acolo! Aveau bani stranși și păstrați special pentru acest moment! Ne-am întors la Dunavățu de Jos pe la orele 23:00, unde ne așteptau parinții.


Mulțumim Consiliului Județean Tulcea pentru ajutorul financiar oferit copiilor din Dunavățu de Jos, ajutor fără de care nu am fi avut această vacanță frumoasă și nici ce povesti!


Nicolae Dinu- Asociatia Raza Soarelui-Sunlight, Dunavatu de Jos.


Articolul „Să povestim despre Romania” II apare prima dată în Tulcea noastra.