Vești bune pentru crescătorii de animale. Primăriile sunt obligate!

Vești bune pentru crescătorii de animale. Primăriile sunt obligate!

Credit Photo: Tulcea Noastra

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, un Decret prin care se modifică Legea Zootehniei 32/2019. Modificarea constă în faptul că primăriile care dețin terenuri libere de contract pot concesiona/închiria/arenda aceste suprafețe prin atribuire directă crescătorilor de animale.


Articol unic – Alineatul (2) al articolului 16 din Legea zootehniei nr. 32/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 21 ianuarie 2019, se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Prin derogare de la prevederile art. 315 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comunele şi oraşele, care deţin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinaţie agricolă, libere de contract, pot încheia contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, cu crescătorii de animale prevăzuţi la alin (1)”. – se specifică în modificare.


Cel mai probabil, noua prevedere legală va avea aplicabilitate de la începutul anului viitor, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial al României. Aceasta va obliga autorităţile locale să atribuie crescătorilor de animale suprafeţe de teren eligibile, prin diverse forme juridice.

În majoritatea localităţilor din judeţul Tulcea, primăriile deţin astfel de terenuri, dar, din diferite motive, nu le declina identitateă, acest lucru fiind în defavoarea crescătorilor de animale, din ce în ce mai afectaţi de lipsa de implicare şi interes ai reprezentanţilor UAT-urilor.


Articolul Vești bune pentru crescătorii de animale. Primăriile sunt obligate! apare prima dată în Tulcea noastra.