Florin Costache – Primar pentru Sarichioi! Atunci când ai voință și putere de muncă, este imposibil să nu reușești! (P)

Florin Costache – Primar pentru Sarichioi! Atunci când ai voință și putere de muncă, este imposibil să nu reușești! (P)

Credit Photo: Tulcea Noastra

„Mă numesc Florin Costache şi candidez la primăria Comunei Sarichioi alături de o echipă puternică şi motivată,  să parcurgem împreună drumul spre schimbare.

Am locuit alături de familia mea în Sarichioi, mama fiind asistentă medicală la dispensarul din localitate (şi acum aud telefonul care suna la orice oră, sunau oamenii pentru că aveau nevoie de ajutorul, spijinul şi sfaturile ei) şi tata, inginer agricol, plecat mai tot timpul pe câmp, în campaniile agricole .

Am copilărit în Sarichioi unde am urmat grădiniţa, clasele I-VIII şi am crescut cu respectul oamenilor din jur pentru familia mea şi pentru ce au însemnat ei pentru comunitatea din Sarichioi la vremea aceea.

Am plecat la Tulcea unde am învăţat şi m-am pregătit la liceul Spirul Haret pentru a urma o facultate în cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, unde am cunoscut-o pe viitoarea şi minunata mea soţie, actuala mamă a celor doi copii. După terminarea facultăţii, cu toate că am avut diferite opurtunități de joburi bine plătite, am ales calea cea mai grea, să mă întorc la ţară, la Sabangia şi să muncesc alături de părinţii mei în cadrul fermei agricole. Am dobândit o bogată experienţă antreprenorială de peste 10 ani în domeniul agriculturii dar, din păcate, m-am lovit şi de destule hibe în planul meu măreţ de a dezvolta zona. ZONA renumită pentru terenurile cultivate cu legume în câmp. Aici trebuiesc găsite soluții…”


Reporter: Ce v-a determinat să intraţi în cursa electorală pentru funcţia de primar al comunei Sarichioi?

Florin Costache: Am decis să mă implic în viaţa politică şi să candidez pentru funcţia de primar al comunei Sarichioi deoarece, ca tânăr antreprenor şi locuitor al comunei, am întâmpinat multe dificultăţi, de la infrastructură până la o bună comunicare cu administraţia locală. Îmi doresc ca eu şi familia mea, şi nu numai, să trăim într-un loc civilizat, cu condiţii pentru o viaţă mai bună. Aşa cum eu am studiat în Sarichioi şi am fost pregătit pentru admiterea la un liceu de prestigiu din TULCEA, chiar dacă eram doar un copil de la ţară, îmi doresc ca generaţia de azi să primească o educaţie mai bună. Calificarea forţei de muncă existente se oglindeşte în pregătirea educaţională la nivelul comunităţii.

Reporter: De unde veţi găsi bani pentru a demara investiţiile atât de necesare în toate localităţile aparţinătoare?

Florin Costache:Gradul de îndatorare al Primăriei este ZERO! Primăria nu are deschise linii de creditare- conform STRATEGIEI DE DEZVOLTARE DURABILĂ A COMUNEI SARICHIOI, JUDEȚUL TULCEA 2015-2020. Primăria nu dispune de suficienţi specialişti în scrierea sau gestiunea proiectelor, în contextul actual al oportunităţilor de finanţare.

Din propria experienţă ştiu că atunci când bugetul este insuficient, avem posibilitatea de atrage fonduri fiind implicat în mod direct în implementarea unor proiecte pe Fonduri Europene şi fiind participant în mod indirect la dezvolarea comunelor din jur datorită absorbției mari de Fonduri europene, atât de către primării cât şi de aparţinătorii acestora, încurajaţi şi sprijiniţi la rândul lor de către administraţiile locale. Formele de parteneriat între autorităţile publice locale şi între mediul de afaceri sunt inexistente la nivelul comunei Sarichioi


Dezvoltarea comunei Sarichioi din punct de vedere economic se bazează pe următoarele sectoare, cu potenţial de dezvoltare; pescuit, legumicultură , turism, prin:

Amenajare infrastructură locală de agrement, consolidarea digurilor, inclusiv decolmatarea canalelor;

Sprijinirea măsurilor de diversificare a activităților generatoare de venit (pescuit) și valorificarea a resurselor locale în principal pentru turiștii vizitatori;

Stimularea asocierii agricultorilor ;

Sprijin în dezvoltarea sistemului de irigații OUAI;

Susținerea înființării la nivel local de centre de colectare și / sau prelucrare a produselor animale şi agricole (lapte, fructe, legume, miere etc.) ;

Sprijinirea activităților și meșteșugurilor tradiționale care pun în valoare patrimoniul cultural și natural local ;

Încurajarea și sprijinirea populației locale în deschiderea de afaceri turistice și agroturistice de mici dimensiuni, care să fie viabile şi din punct de vedere economic ;

Susținerea IMM-urilor în domeniile care valorifică resurse locale (activități tradiționale, prelucrarea stufului, prelucrarea lemnului, prelucrarea peștelui).


În concluzie resurse sunt, trebuie doar un om gospodar care să încurajeze oamenii şi să gestioneze aşa cum trebuie resursele de care dispune comuna Sarichioi.

ÎNTREBAREA MEA ESTE: DE UNDE AU GĂSIT BANI ALTE PRIMARII DIN JUDEŢ PENTRU A DEMARA INVESTIŢIILE ATÂT DE NECESARE ÎN TOATE LOCALITĂŢILE APARŢINĂTOARE?


Reporter: Sunteţi un om tânăr. Cum credeţi că îi veţi convinge pe cei mai în vârstă să vă voteze?

Florin Costache: Prin educaţia pe care am primit-o de la părinţii mei am fost învăţat să îi respect pe cei din jur, să fiu atent la nevoile celorlalţi. Îmi propun astfel să le câştig încrederea celor mai în vârstă, să vadă în mine copilul lor pe care și-l doresc ei să fiu. Să nu uităm că satele sunt formate din majoritatea vârstnici, de aici şi dorinţa de a creea un Centru de permanență medicală pentru continuitatea tratamentelor injectabile, perfuzabile şi asistenţă pentru vârstnici.


Sunt multe de făcut și tocmai din aceste motive spun și susțin că „Sarichioi merită mai mult! Faptele construiesc viitorul!” Așa cum am reușit să clădesc ceva în jurul meu, venind din privat, la fel, voi demonstra tuturor că și în administrația locală putem face mult mai mult decât s-a făcut până în prezent! Atunci când ai voință și putere de muncă, este imposibil să nu reușești!


Articolul Florin Costache – Primar pentru Sarichioi! Atunci când ai voință și putere de muncă, este imposibil să nu reușești! (P) apare prima dată în Tulcea noastra.