Legea compostului a fost promulgată de preşedintele Iohannis. Deputatul Lucian Simion este iniţiatorul (VIDEO)

Legea compostului a fost promulgată de preşedintele Iohannis. Deputatul Lucian Simion este iniţiatorul (VIDEO)

Credit Photo: Tulcea Noastra

Legea compostului a fost promulgată de preşedintele Iohannis. Deputatul Lucian Simion este iniţiatorul


În cursul zilei de ieri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Compostului, proiect iniţiat şi elaborat de deputatul tulcean Lucian Simion, prin semnarea unui Decret pentru promulgarea Legii privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile (PL-x 41/17.02.2020);

„Legiferarea acestui segment al gestionarii deşeurilor oferă în sfârşit posibilitate României să iasă din zona de producător de compost vrac şi să intre în rândul ţărilor care-şi gestionează singure deşeurile biodegradabile având posibilitatea să le certifice calitatea sa le ambaleze şi să le livreze că produs atât că pământ de flori pentru grădini, legumicultură , pe terenuri agricole şi pe terenuri cu soluri degradate ca ameliorator. De fapt compostul reprezintă un material stabil fără mirosuri puternice bogat în humus şi materie organică provenind din procesul de compostare a deşeurilor biodegradabile care este un proces biologic natural sau controlat de valorificare a materialelor organice reziduale.

Fără a realiza compost în România nu vom atinge ţintele impuse de Comisia Europeană şi vom fi în continuare dependenţi de importurile de fertilizatori anorganici. Este imperios să avem acte normative care să reglementeze: tipurile de deşeuri ce pot fi folosite la realizarea compostului, reţete de realizare a compostului, şi modalităţi economice de introducere în piaţă a compostului inclusive stimulente pentru producerea fertilizatorilor organici pe bază de composturi.” – a declarat pentru ziarul nostru, deputatul Lucian Simion.



Articolul Legea compostului a fost promulgată de preşedintele Iohannis. Deputatul Lucian Simion este iniţiatorul (VIDEO) apare prima dată în Tulcea noastra.