Atenționare a jandarmeriei pentru stăpânii de câini periculoși

Atenționare a jandarmeriei pentru stăpânii de câini periculoși

Credit Photo: Tulcea Noastra

Atenționare a jandarmeriei pentru stăpânii de câini periculoși


  Siguranța dumneavoastră este prioritatea noastră, de aceea dorim să le reamintim proprietarilor/deținătorilor de câini periculoși sau agresivi că au următoarele obligații, conform O.U.G.  nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi:


-accesul câinilor periculoși sau cu potențial agresiv ( câinii de luptă și de atac, asimilați prin caractere morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor) în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe alte căi de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar


-accesul câinilor periculoși sau cu potențial agresiv (câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă.


Prezența pe domeniul public a unor câini lăsați nesupravegheați  determină cetățenii să apeleze la sprijinul forțelor de ordine și este sancționată de către jandarmi conform O.U.G.  nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.


Exemplu


Duminică, 06 septembrie, jandarmii au sancționat contravențional un bărbat care și-a scos la plimbare câinele aparținând unei rase periculoase, fără ca acesta să poarte botniță. Bărbatul, care se afla în apropierea unui loc de joacă, a fost observat de către jandarmi în timp ce își plimba câinele, aparținând unei rase periculoase, fără ca acesta să poarte botniță, astfel că proprietarul câinelui a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1500 lei.


Reamintim că nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 100 și 3000 lei.


Biroul de comunicare al IJJ Tulcea


 


Articolul Atenționare a jandarmeriei pentru stăpânii de câini periculoși apare prima dată în Tulcea noastra.