Credit Photo: Tulcea News
Comuna tulceană Izvoarele trece, în ultimii ani, prin transformări majore, menite să valorifice potențialul turistic și economic extraordinar conferit de poziționarea geografică în inima Dobrogei de Nord, într-un cadru natural de rară frumusețe. Un avantaj înțeles de către primarul comunei, George Ghiorghe (PNL), care, împreună cu echipa pe care o coordonează în cadrul administrației publice locale, a gândit o strategie pe termen mediu și lung de revitalizare a zonei.
Acest lucru poate fi făcut doar prin accesarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale, condiție sine-qua-non pentru atragerea unor investitori în zonă, dar și pentru a-i convinge pe “fiii rătăcitori” ai obștei să revină acasă din locurile în care au plecat să caute un trai mai bun. O strategie demarată încă din primele zile ale mandatului de primar, început în 2016, și care, acum, după patru ani, a început să producă schimbări în bine pentru comunitatea formată din cele trei sate ce alcătuiesc comuna: Alba, Iulia și Izvoarele (satul de reședință).
“Desigur, am decis să candidez pentru un nou mandat. În primul rând, pentru că doresc să continui și să duc la bun sfârșit investițiile demarate în mandatul 2016-2020. Nu mă opresc aici, pentru următorul mandat am alte proiecte ambițioase pentru comunitatea locală din comuna Izvoarele. Terminăm proiectele pe care le avem și deschidem noi proiecte și vreau ca peste maxim zece ani de zile comuna Izvoarele să fie una dintre cele mai frumoase și moderne din județul Tulcea”, a declarat, pentru Tulcea News, primarul George Ghiorghe.
“Privind înapoi, către primele zile de mandat și la perioada care a urmat, nu, nu a fost ușor și nici nu ne așteptam să fie. Am preluat o administrație publică locală cu multe datorii, fără mare credibilitate în fața firmelor de construcții. Împreună cu echipa pe care o conduc, ne-am expus planurile în fața posibililor colaboratori, le-am câștigat încrederea și i-am convins să vină alături de noi. Am demarat proiecte importante, în special pentru reabilitarea infrastructurii, am trecut cu răbdare peste multele obstacole birocratice, dar lucrurile au început să se miște în direcția dorită, iar acum avem multe proiecte finalizate sau aproape finalizate, iar altele au fost demarate și se află în plină execuție. De altfel, vă propun să ieșim din confortul acestui birou al primarului și să mergem pe străzile din comună și să vedem împreună stadiul lucrărilor”, a lansat invitația primarul comunei tulcene.
Una dintre prioritățile administrației publice locale o reprezintă rezolvarea aprovizionării cu apă potabilă pentru toți locuitorii comunei, prin modernizarea rețelei de alimentare cu apă, precum și a sistemului public de canalizare.
“Este vorba despre un proiect demarat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care am urmărit extinderea și modernizarea sistemului de canalizare în satul Izvoarele. Un proiect în valoare de 6,7 milioane lei, unde suntem aproape de final, sper ca într-o lună de zile să terminăm această investiție. Este un proiect ce vine în întâmpinarea cerințelor cetățenilor noștri, care au nevoie de apă curentă pentru gospodăriile lor, canalizare, străzi asfaltate, pentru a ajunge la standardele europene. În urma acestui proiect, toată localitatea Izvoarele va beneficia de apă, canalizare și străzi asfaltate, un lucru benefic pentru comunitatea noastră”, explică primarul George Ghiorghe.
Mult mai dificile au fost lucrurile pentru satele Alba și Iulia, unde nu există un sistem centralizat de alimentare cu apă, dar, în urma proiectului demarat de primărie (proiect în valoare de 5,6 milioane lei), gospodăriile din cele două sate vor beneficia, în scurt timp, de apă curentă.
“Proiectul de alimentare cu apă pentru satele Alba și Iulia se află foarte aproape de finalizare. După cum puteți vedea, este o zonă dificilă, cu multe dealuri, iar pânza freatică este slabă, iar oamenii cară apă de pe unde pot, unii au fântâni, unii iau și cară de la ceilalți. Vorbim despre 130 de gospodării, dar acum toate vor beneficia de apă potabilă. Totul este pus la punct, de la bazinul de acumulare până la poarta fiecărei gospodării, inclusiv apometrele.
Bazinele de colectare a apei sunt situate pe două dealuri din apropierea localităților. Pentru ambele puncte avem câte un container, în care există toată aparatura de control și stația de clorinare. Este un proiect ambițios, toată lumea așteaptă să aibă apă potabilă și noi sperăm ca la sfârșitul lunii septembrie să fim cu apa la poarta fiecărei gospodării, apoi fiecare să se branșeze la sistem. Sunt două puțuri mari de alimentare, care pot asigura fără probleme necesarul de apă”, a declarat priamrul.
De altfel, pentru satul Iulia, s-a făcut legarea la rețeaua electică a aparaturii de control și au început probele de umplere și golire a bazinului. Pentru un vizitator al comunei, prima impresie este lăsată de calitatea drumurilor, iar la acest aspect administrația publică locală din Izvoarele este decisă să schimbe lucrurile în bine.
“Pentru modernizarea drumurilor din satul Izvoarele am accesat un proiect PNDL, prin Ministerul Dezvoltării, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, prin care se asfaltează aproximativ 14 kilometri de străzi, lucrările fiind în plină desfășurare. Este cel mai mare proiect accesat în comuna noastră. Este un proiect necesar, se făcea mult noroi atunci când plouă, oamenii erau nemulțumiți, pe bună dreptate. Nu vom termina în acest an toți cei 14 kilometri de străzi asfaltate, dar ne străduim să terminăm cât mai mult, sper să ajungem la 8-9 kilometri”, spune primarul George Ghiorghe, care îi asigură pe locuitorii din satale Alba și Iulia că nu au fost uitați.
“Pe 17 august, am depus un dosar la Compania Națională de Investiții, pentru asfaltare drumuri și refacere trotuare în satele Alba și Iulia, sperăm ca de la începutul anului viitor să ne putem apuca de lucrare”, promite primarul comunei.
Complementar proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere, Primăria Izvoarele a achiziționat cu finanțare europeană, nerambursabilă, printr-un parteneriat public-privat GAL (Grupul de Acțiune Locală), un buldoexcavator, achiziție în valoare de 62.000 euro.
“Este o achiziție importantă pentru noi, pentru că ne permite să rezolvăm toate problemele specifice avute în comună cu propriul nostru utilaj. Îl vom folosi atât iarna, la dezăpeziri, cât și vara, la deranjamente și alte lucrări care aparțin de primărie”, a justificat primarul importanța acestei achiziții pentru comunitatea locală.
Lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere sunt complementare celor de modernizare a iluminatului public, prin care se urmărește creșterea siguranței cetățenilor. Un proiect de modernizare a iluminatului public, pentru cele trei sate, este prevăzut să fie demarat în perioada următoare.
La începutul verii viitoare, comuna tulceană va avea la dispoziție cel mai mare dispensar din județ. Începute în acest an, pe 1 iunie, lucrările de construcție pentru noul dispensar înaintează cu rapiditate.
“Am început lucrările pentru construirea unui dispensar nou, un proiect ambițios, accesat prin Ministerul Dezvoltării, în valoare de 2,3 milioane lei. Noul dispensar va funcționa într-o clădire de 512 metri pătrați, parter și un nivel. Estimăm terminarea lucrărilor într-un an de zile. Avem o populație cu o medie de vârstă ridicată înb comună, este nevoie de un astfel de dispensar, practic un mini-spital. Dorim să convingem și alți medici să vină aici, în sprijinul locuitorilor noștri, în special a celor mai în vârstă, pentru ca să nu mai fie obligați să meargă până la Tulcea”, a precizat primarul George Ghiorghe.
Prioritară pentru administrația publică locală, personal pentru primarul George Ghiorghe, este sprijinirea educației tinerilor comunei, prin asigurarea unor condiții de învățământ cât mai bune.
“Educația a reprezentat, încă din primele zile de mandat, o prioritate, iar reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din Izvoarele a fost primul proiect accesat, un proiect în valoare de 1,2 milioane lei. Lucrările de reabilitare au constat în schimbarea acoperișului, izolare termică pe interior și exterior, am schimbat mobilierul în clase, am reabilitat toaletele, am făcut o sală de sport, am schimbat centrala termică, vechea centrală nu mai făcea față și copii se plângeau că nu este căldură suficientă în clase”, povestește primarul în timp ce este ghid pentru jurnaliștii Tulcea News pe culoarele și prin clasele școlii din Izvoarele.
În ceea ce privește noul an școlar, al cărui debut bate la ușă, primarul ne asigură că sunt asigurate toate condițiile pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții bune, cu respectarea normelor de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus.
“Între primărie și conducerea școlii există o relație foarte strânsă, comunicăm în permanență și vom oferi ajutorul nostru ori de câte ori va fi nevoie, cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea orelor de curs în condiții bune. Ținând cont că avem un număr de doar 146 de copii, cu grădiniță cu tot, nu sunt clase care să învețe după-amiază, astfel că vom găsi soluții împreună cu conducerea școlii, pentru ca toți copiii, dar și cadrele didactice, să fie protejați, iar cursurile să se desfășoare în condiții normale”, a punctat primarul tulcean.
Tot pentru copiii din comună, primăria are în vedere amenajarea unor parcuri de joacă și relaxare, câte unul în fiecare sat. La Izvoarele, primăria a reușit achiziționarea unui teren, de la o persoană privată, chiar în centrul satului, iar lucrările pentru amenajarea noului parc au început.
„Lucrarea a fost atribuită, deja a început împrejmuirea, iar până la sfârșitul anului sper să terminăm. Va fi un parc pentru copii și tineret, dar și pentru seniorii satului, pentru toată lumea care va dori să se relaxeze. Vom amenaja două locuri de joacă pentru copii, cu tobogane și balansoare, atât pentru copiii mai mici, dar și pentru cei mai mari. Apoi, vom aveau un foișor pentru pensionari, vom amenaja și o toaletă, în rest va fi un parc cu alei, cu băncuțe, pomi și spații verzi”, a povestit primarul din Izvoarele.
Pentru viitorul mandat, pentru care primarul George Ghiorghe speră să aibă susținerea locuitorilor comunei, planurile de dezvoltare sunt ambițioase, iar unele proiecte au fost deja demarate. Astfel, pe 17 august, primăria a depus spre finanțare două proiecte diferite, care vizează modernizarea drumurilor din satele Alba și Iulia, proiecte care cuprind și realizarea trotuarelor.
Cea mai mare provocare o reprezintă, însă, racordarea comunei la rețeaua de alimentare și distribuție a gazelor naturale, probabil cel mai mare proiect din istoria comunei.
“Vorbim despre un proiect foarte important, înființarea rețelei de alimentare și distribuție gaze naturale, pentru Alba, Iulia și Izvoarele, un proiect mare, care se ridică la 4,5 milioane euro. Avem deja făcut studiul de fezabilitate, trebuie să ne asociem cu încă două sau trei comune vecine pentru a obține o mie de abonați, o cerință obligatorie pentru accesarea proiectului”, spune George Ghiorghe.
Un alt proiect vizează reabilitarea căminului cultural sau, dacă se va găsi finanțarea dorită, construirea unuia nou. Obiceiurile și tradițiile locale sunt foarte importante pentru comunitate, astfel că primăria organizează periodic activități ce au menirea de a le readuce în actualitate și a le asigura, prin transmiterea către tânăra generație, perpetuarea în timp. Tot pentru tineri, primăria dorește să sprijine activitatea sportivă, avându-se în vedere construirea unei baze sportive, cu sală de sport, benefică pentru tinerii din comună și pentru toți cei care iubesc sportul.
Deși nu reprezintă un proiect în sine, primarul spune că administrația publică locală va continua, ca și până acum, să sprijine cele patru biserici din comună. “Avem patru biserici, credința este importantă pentru comunitatea noastră, vom continua să sprijinim cele patru biserici, cu tot ceea ce putem”, a asigurat primarul.
Primarul George Ghiorghe se gândește și la fermierii și crescătorii de animale din comună, pe care administrația publică locală dorește să continuie să-i ajute.
“Sprijinirea fermierilor și crescătorilor de animale se numără printre priorități. În acest an, am scos loturi pentru animale, din curtea fostului CAP, de câte 1000 de metri pătrați, pe care le-am dat în folosință să-și poată facă tot ce au nevoie pentru creșterea animalelor, astfel încât să nu mai avem probleme cu cei de la mediu”, a explicat primarul din Izvoarele.
Nu în ultimul rând, primarul Georghe Ghiorghe este preocupat de atragerea de noi investitori în zonă, o condiție necesară pentru dezvoltarea viitoare a comunei. “Este unul din principalele motive pentru care ne preocupă asigurarea infrastructurii de bază, astfel încât cei care doresc să investească în această zonă, excepțională din punct de vedere al frumuseților naturii, cu mare potențial turistic, să o facă”, a mai spus primarul, care s-a arătat încântat de faptul că, în ultima perioadă, tot mai mulți tineri au revenit în comună, investind în gospodăriile părinților sau bunicilor, cu gândul de deschide mici afaceri de familie în domeniul turismului.
The post FOTO VIDEO Creșterea confortului urban, investiții în educație și sănătate și atragerea de noi investitori, priorități pentru primarul comunei Izvoarele, George Ghiorghe first appeared on Tulcea NEWS.