Un tulcean ia atitudine oficială împotriva guvernului, încurcând socotelile liberalilor

Un tulcean ia atitudine oficială împotriva guvernului, încurcând socotelile liberalilor

Credit Photo: Tulcea Noastra


Avizul CES este consultativ dar obligatoriu conform Constituţiei României, pentru orice act normativ propus spre aprobare de către guvern sau parlament. Plenul CES este format din reprezentanţii patronatelor, sindicatelor şi a societăţii civile .

Marţi, 11 februarie, premierul României, Ludovic Orban, a afirmat că ‘’nu-mi pasă de CES” , întrebat fiind de ce au fost aprobate OUG-urile respective fără avizul CES, invocând interesul cetăţenilor în aprobarea acestor ordonanate, lucru afirmat de altfel şi de conducerea PNL Tulcea. Dar interesul ceteatenilor înseamnă încălcarea gravă a constituţiei ?

Sterică Fudulea , membru în plenul CES ne comunică : ‘’marţi, 4 februarie, din cele 25 de OUG-uri aprobate de guvern au fost solicitate doar pentru nouă dintre acestea, avize CES .

Dacă trei dintre ele fost transmise într-un termen rezonabil , pentru a fi avizate şi în comisii iniţial , cinci proiecte au fost transmise cu o oră înainte de începerea şedinţei de plen iar ultima solicitare a venit la ora 21.15 , şedinţa de plen începând la ora 14.

Cu toată bunăvoinţa plenului şi înţelegând urgenţa acestor OUG-uri am aşteptat să primim toate avizele interministeriale, existând şi o pauză de o oră pentru a sosi acestea . Cu toată presiunea realizată de Nini Săpunaru, în calitate de reprezentant al guvernului, aceste avize nu au sosit , fapt pentru care ameniţările voalate ale acestuia nu şi-au făcut efectul în plen, propunerile respective fiind amânate.

Ceea ce s-a întâmplat marţi întrece orice limită! Am primit spre avizare 63 de proiecte ( probabil că SGG a ascultat afirmaţia domnului Dancă care afirmă că la CES nu prea se munceşte ) încercând astfel să ne înşele vigilenta, pentru că cinci dintre proiectele de OUG erau deja publicate în Monitorul Oficial, acestea fiind susţinute în plen şi de unii membri ai guvernului, care, invocau urgenţa şi interesul cetăţenilor.

Ţin să precizez că plenul CES avizează proiectele de OUG şi nu ordonanţele deja publicate. Legislaţia prevede de altfel foarte clar această procedură de avizare , iar nerespectarea acesteia poate duce la răspundere penală, fapt pentru care acestea au fost returnate SGG.” – a precizat tulceanul Sterică Fudulea.


Articolul Un tulcean ia atitudine oficială împotriva guvernului, încurcând socotelile liberalilor apare prima dată în Tulcea noastra.