Lucian Simion face o lege dedicată navaliştilor! Pensionare la 55 de ani şi cotizare 30 de ani

Lucian Simion face o lege dedicată navaliştilor! Pensionare la 55 de ani şi cotizare 30 de ani

Credit Photo: Tulcea Noastra


Proiect de lege pentru navalişti: vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor modifica în favoarea oamenilor din şantierele navale


Unul dintre puţinii parlamentari tulceni care a arătat de fiecare dată că îşi merita locul în Parlamentul României, este deputatul Lucian Simion, un personaj politic foarte activ, iniţiatorul mai multor legi şi amendamente. De această dată, domnia sa a inițiat și depus la Parlamentul României un proiect de lege prin care se solicită recunoașterea muncii în condiții deosebite pentru lucrătorii din sectorul de construcții nave și completarea în consecință a Legii 263/2010 privind sistemul de pensii publice.

Acest proiect de lege a prins contur după discuţii cu şeful Sindicatului Liber al Navaliştilor, ing. Doru Schiopu, un om care, de când a preluat conducerea SLN din şantierul naval, s-a zbătut mereu pentru oameni, arătând că ştie să se lupte pentru drepturile sindicaliştilor!

“Proiectul de lege s-a conturat după o amplă consultare cu sindicatele navaliștilor și în special cu Președintele Sindicatului Liber al Navaliștilor Tulcea, Doru Șchiopu.

Stagiul complet de cotizare propus pentru această categorie de lucrători va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

Reducerea vârstei de pensionare pentru navaliştii ţine cont de condiţiile de muncă deosebite pe care aceştia le îndură în fiecare zi (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice). De asemenea, aceste condiţii nu permit menţinerea pe piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă. Această situaţie afectează potenţialul de dezvoltare al sectorului construcţii nave şi, iremediabil, starea de sănătate a lucrătorului.

Considerăm că promovarea acestei iniţiative legislative ar duce la :

– stoparea migrației forței de muncă din șantierele navale românești

– acoperirea deficitului de forță de muncă

– păstrarea salariaților cu grad înalt de calificare

– stabilitate și întregirea familiilor” – transmite deputatul tulcean Lucian Simion, legat de proiectul de lege propus în favoarea navaliştilor tulceni… şi nu numai!

În viitorul apropiat vom reveni cu un material mai amplu dedicat acestui subiect, interesant pentru mii de tulceni care îşi câştigă pâinea zilnică pe platforma şantierului naval.


Articolul Lucian Simion face o lege dedicată navaliştilor! Pensionare la 55 de ani şi cotizare 30 de ani apare prima dată în Tulcea noastra.