Credit Photo: Tulcea News
Pe 12 februarie, la București se desfășoară Festivalul de muzică lăutărească „La mulți ani – Ionică Minune!”, festival care „se dorește a fi o bijuterie a genului atât de iubit atât în țară, cât și în străinătate, în care muzica tradițională lăutărească va fuziona cu jazz, cu piese din muzică clasică și alte genuri. Orchestre și virtuozi într-un spectacol exclusiv instrumental, fără voci”.
La ediția din acest an vor participa și instrumentiști . membri ai Tarafului Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”: Răzvan George Croitoru – vioară, Ionuț Stingheru – țambal, Gabriel-Valentin Andrei – acordeon, Claudiu Pascale – acordeon, Dan Apostolatos – chitară bas, Aurelian Croitoru – acordeon; Adrian Micică – colaborator.
Potrivit www.lautarie.com, „Ionică Minune, excelent acordeonist român, de etnie rromă, s-a născut pe 13 februarie 1959, în Costești, județul Buzău. Buletinul îl recomanda pe Ionică Minune drept Ene Gheorghe. N-a avut naș în ziua botezului, așa că a fost botezat de preot. Minune i se spune datorită lui Toni Iordache, care era uimit de talentul lui Ionică și-l prezenta mereu: «La acordeon, Ionică Minune», își amintește artistul. Toată familia lui Ionică Minune era plină de muzicanți, lăutari, instrumentiști, așa că era inevitabil să nu ia virusul muzicii de la rude. Bunicul său, cobzarul Ion Petrică, a avut 11 fii, toți 11 instrumentiști. În 1963, Ionică Minune se apucă de acordeon sub îndrumarea tatălui sau. Avea doar 4 ani, dar cu timpul a devenit o legendă printre muzicanții de tradiție din România. Cine s-ar fi gândit pe atunci că peste ani și ani muzicieni de talia lui Oscar Peterson, Michel Petrucianni, Richard Galliano vor cânta alături de Ionică Minune pe marile scene ale lumii? La 20 de ani, Ionică Minune era deja un personaj apreciat în zona muzicii lăutărești. În 1979, artistul a început să cânte și peste hotare, în țări precum Franța, Italia, Spania, Germania, Japonia și chiar Malaezia. La începutul anilor ‘90, Ionică Minune s-a mutat în Franța, unde a avut șansa să se remarce printre acordeoniști. Cetățenia franceză pe care a primit-o din partea autorităților și respectul oamenilor care veneau să-l vadă în concerte nu l-au convins pe Ionică Minune să rămână în Hexagon, așa că în 2006 s-a întors în România”.
Festivalul se află la a II-a ediție și se va desfășura la Sala Cinema Pro din București, sărbătorind ziua de naștere a maestrului acordeonist Ene Gheorghe – Ionică Minune. O secțiune distinctă a evenimentului este „Tinere talente”, maestrul acordeonist invitând pe cei mai buni dintre tinerii participanți să repete și să cânte cu orchestre consacrate. În prima ediție, secțiunea a atras zeci de tineri înzestrați muzical.