Guvernul PNL riscă pierderea a 4 miliarde de dolari din bugetul României, urmare a fake news-urilor apărute în spațiul public despre Roșia Montana

Guvernul PNL riscă pierderea a 4 miliarde de dolari din bugetul României, urmare a fake news-urilor apărute în spațiul public despre Roșia Montana

Credit Photo: Tulcea Noastra


Guvernul PNL riscă pierderea a 4 miliarde de dolari din bugetul României, urmare a fake news-urilor apărute în spațiul public despre Roșia Montana  • deputatul tulcean Lucian Simion demontează fake-news-ul propagat de grupuri obscure de interese care vizează Roșia Montana


“Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul vrea înscrierea situl Roşia Montană în patrimoniul UNESCO și că Notificarea va fi depusă până la data de 1 Februarie 2020, “pentru a se încadra în termenul necesar de discutare a dosarului în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial”. Complet neadevărat (!) Și voi explica de ce.

Așadar, Guvernul Orban a decis să riște 4 miliarde de dolari (în condițiile în care se plânge în permanență că nu sunt bani pentru pensii și salarii) urmare a unui fake news care s-a răspândit cu repeziciune, conform căruia, termenul limită de rediscutarea dosarului Roșia Montana, în vederea includerii acestui obiectiv în patrimonial mondial UNESCO, ar fi data de 1 Februarie 2020, în realitate fiind vorba despre data de 1 Februarie 2021.

Această intoxicare a fost folosită şi de USR în scrisoarea deschisă transmisă premierului Ludovic Orban în care susțineau același neadevăr conform căruia: „Dacă până la 1 februarie Guvernul PNL nu va cere UNESCO rediscutarea dosarului Roşia Montana în următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, aceasta va duce la expirarea raportului întocmit de experţii internaţionali ICOMOS.”.


În calitate de membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, cunosc în detaliu situaţia dosarului Roşia Montană și doresc să precizez de la început că sunt unul dintre susţinătorii includerii Peisajului minier Roşia Montana în patrimoniul imaterial UNESCO, dar, fără a risca pierderea a 4 miliarde de dolari din bugetul României în favoarea unei firme obscure din străinătate.


În acest context, fac trimitere și la materialul Rise Project din 28 Iulie 2018, în care regăsim o analiză completă realizată de casele de avocatură Lalive (Elveţia) şi Leaua (România), angajate de statul român în procesul internaţional, care susţine, printre altele, că includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, înainte de finalizarea litigiului, ar creşte şansele Gabriel Resources să câştige procesul.


Conform deciziei 42 COM 8B.32 privind înscrierea Peisajului minier Roşia Montana în Patrimoniul Mondial, luată la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial, care a avut loc în 2018 la Manama, în Bahrain, sesiune la care am participat ca membru al delegaţiei parlamentare UNESCO, statul român are la dispoziţie 3 ani pentru a relua procedura, potrivit art.159 din Ghidul Operaţional pentru Implementarea Convenţiei Patrimoniului Mondial.


ICOMOS, organismul consultativ relevant în cazul Roşia Montana, se întâlnește în fiecare an în luna martie, pentru a face o reevaluare finală a propunerilor, acestea fiind discutate la nivel tehnic şi apoi sunt înaintate recomandări de înscriere sau nu către Comitet. De asemenea, după cum reiese din decizia 42 COM 8B.32, statul roman este încurajat să colaboreze cu ICOMOS pentru a se conforma, lucru ce nu s-a făcut până în prezent.

Acestea fiind spuse, rezultă în mod clar faptul că nu exista niciun risc ca termenul de 3 ani pentru reluarea procedurii de înscriere a Peisajului minier Roşia Montana în Patrimoniul Mondial să fie depăşit anul acesta. În felul acesta se puteau rezolva şi celelalte probleme rămase în suspensie, expuse chiar de către domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, respectiv: lipsa Planului Urbanistic General, a Planului Urbanistic Zonal şi a Planului de Management.


Prin rezolvarea acestor aspecte se putea transmite anul viitor un răspuns documentat şi un dosar complet, acum s-ar transmite doar o hârtie de angajament. Reamintesc faptul că amânarea includerii Peisajului minier Roşia Montana în UNESCO ţine de litigiul internaţional dintre Gabriel Resources şi Statul Român, litigiu în care compania canadiană solicită despăgubiri de 4 miliarde de dolari.


Solicit domnului ministru Bogdan Gheorghiu să facă publice toate punctele de vedere ale ministerelor de resort pe acest subiect deosebit de important pentru toți românii.”


Deputat PSD, Simion Lucian-Eduard


Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO


Articolul Guvernul PNL riscă pierderea a 4 miliarde de dolari din bugetul României, urmare a fake news-urilor apărute în spațiul public despre Roșia Montana apare prima dată în Tulcea noastra.