FOTO Pompierii tulceni sunt puși pe jar de cei care dau foc la vegetația uscată și la stufului. Mănăstirea Saon, în pericol de a fi incendiată

FOTO Pompierii tulceni sunt puși pe jar de cei care dau foc la vegetația uscată și la stufului. Mănăstirea Saon, în pericol de a fi incendiată

Credit Photo: Tulcea News


S-a dat startul la incendiatul inconștient al vegetației uscate. În loc să facă acest lucru legal, cu autorizații și supraveghere, tulcenii preferă să aprindă vegetația de pe terenurile pe care vor să le igienizeze neștiuți de nimeni, iar când focul scapă de sub control, se ascund. 


În cursul zilei de 2 februarie, Detașamentul de pompieri Tulcea a ISU Delta a fost solicitat să intervină în apropierea Mănăstirii Saon pentru limitarea efectelor unui incendiu de vegetație uscată și stuf care a cuprins o suprafață de aproximativ 1 hectar. În urma incendiului, 1 barcă din fibră de sticlă a fost afectată.


Cinci pompieri au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă timp de aproximativ 1 oră pentru a limita propagarea flăcărilor. În lipsa acțiunii de stingere a incendiului, focul s-ar fi răspândit înspre mănăstire.


Pompierii au stabilit ca și cauză, focul deschis în spații deschise.


Un alt echipaj de pompieri, din cadrul Stației Babadag a fost solicitat să intervină în zona localității Zebil pentru limitarea efectelor unui incendiu de vegetație uscată și stuf.


Incendiul care a cuprins o suprafață de aproximativ 25 de hectare, a fost lichidat după aproximativ 2:30 din momentul solicitării.


Pompierii reamintesc populației că în urma unor astfel de incendii au ars gospodării și au fost inclusiv victime omenești.


Măsuri de prevenire a incendiilor la arderea de vegetație uscată:



  • condiţii meteorologice fără vânt;

  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

  • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

  • pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.