Şedinţa extraordinară … fără finalizare. Ia calendaru’ neamule…

Şedinţa extraordinară … fără finalizare. Ia calendaru’ neamule…

Credit Photo: Tulcea Noastra


Şedinţa extraordinară … fără finalizare. Ia calendaru’ neamule…


Luni la ora 15.00, mult aşteptată şedinţa extraordinară a Consiliului Local Tulcea a adunat în sala puţin peste o sută de tulceni nemulţumiţi, care, cu doar o zi înainte, îşi strigaseră doleanţele în faţa unei primării în care nu se afla nimeni.

Câţiva tulceni au ridicat câteva probleme reale în fata primarului Constantin Hogea şi a consilierilor locali, din care amintim preţul exagerat de mare al facturilor de căldură şi taxa de habitat. Cu buzunarele golite de facturile lunii decembrie, aproape duble ca valoare faţă de decembrie 2018, unii vorbitori au folosit un ton puţin mai ridicat, dar politicos, fapt ce l-a făcut totuși pe primar să remarce vis-a-vis de unul dintre ei că “deja aveţi talente de lider politic!”

A mai fost reclamat faptul că Energotermul nu are trecut pe facturi nici un fel de index, acest viciu ducând la ideea că pe factură poate fi trecută orice sumă, pentru că nimeni nu o poate controla că o justificare a consumului.

Încă un punct de vedere pertinent a fost exprimat de un tulcean care a cerut ca “Energotermul să găsească soluţia de a ne permite să plătim cât consumăm, în funcţie de necesităţile zilnice, vreme sau venituri. E aiurea să plătești căldura degeaba, când afară sunt 20 de grade și caloriferele frig”

Nemulţumirea majorităţi a constat ;i ]n faptul că furnizorul de agent termic nu permite debranşarea populaţiei de la reţeaua publică, iar atunci când o face, sunt cerute multe acte şi avize care nu îşi au rostul.

Nicusor Bâscă, directorul Energoterm, a încercat să explice oamenilor, tehnic, de ce există aceste probleme, dar fără succes, zgomotul mulţimii acoperindu-l de fiecare dată.

Ca o concluzie, destul de vagă, după ce Hogea le-a luat apărarea consilierilor locali, recunoscând că nu ei sunt vinovaţi de creşterea tarifului, ci datoriile populaţiei şi creşterile de preţuri la gaze şi energie, s-a propus ca preţul gigacaloriei să fie redus de la 365 de lei, la 265 de lei. Deocamdată promisiunea rămâne doar promisiune şi va putea fi transpusa în realitate, doar dacă la finele lunii, în şedinţă CL, va fi adoptată drept Hotărâre.

Ca surse pentru susţinerea acestui preţ propus, probabil că vor fii fonduri care vor fi redirecţionate din anumite zone gestionate de executivul local, cum ar fi anularea sporului de 15% pentru toţi angajaţii primăriei, dat până acum că spor de condiţii grele de muncă, anularea normei de hrană pentru poliţiştii locali şi eliminarea finanţării pentru proiectele pe Legea 350, în mod special a celor pentru sport şi cultură.

Finalul i-a aparţinut primarului Hogea, care, în generozitatea domniei sale, a trimis şeful DAPL să îi aducă două baxuri cu calendare religioase, calendare pe care le-a împărţit tulcenilor prezenţi în sală. Iniţial, am crezut că este o glumă a primarului, căci îl ştim glumeţ, dar când am văzut că oamenii se înghesuie să primească acele calendare… am rămas blocaţi, atât noi, jurnaliştii, cât şi majoritatea consilierilor locali.

Ca concluzie (sic!), cei care îşi strigau suferinţa ieri în Piaţa Civică, să înghesuiau la calendarele primarului, fără să se mai gândească o clipă că în mai puţin de două săptămâni va veni factura la căldură şi apă caldă pentru luna ianuarie! La fel de mărită!

Despre ce vorbeam?


Articolul Şedinţa extraordinară … fără finalizare. Ia calendaru’ neamule… apare prima dată în Tulcea noastra.