Credit Photo: Tulcea Noastra
Mai mulţi prefecţi demişi de premierul Ludovic Orban s-au aliat şi i-au trimis acestuia o plângere prin care solicită anularea Hotărârilor de Guvern referitoare la numirea a 31 de prefecţi şi dubprefecti, invocând încălcarea legii, în primul rând a noului cod administrativ care precizează clar când şi în ce condiţii pot fi demişi/numiţi prefecţi şi subprefecţi..
Semnatarii, foşti prefecți și subprefecți din Buzău, Mehedinți, Prahova, Iaşi, Braşov, Harghita, Bistriţa Năsăud și Hunedoara, schimbați din funcție după preluarea de către PNL a guvernării, i-au transmis premierului Orban ca în cazul în care nu vor fi luate măsuri imediate, vor ataca în instanță, în contencios-administrativ, deciziile prim-ministrului referitoare la cei 31 de prefecți și subprefecți.
Printre cei cărora le este solicitată revocarea se află şi prefectul de Tulcea, Cristian Iordan. Cu toate că acesta a mai deţinut pentru o perioadă scurtă, funcţia de prefect, semnatarii plângerii nu l-au exclus dintre subiecţi.
Dacă se va ajunge la depunerea de plângeri penale în contencios administrativ, exista posibilitatea că judecătorii să le aprobe, ceea ce pentru partidul de la guvernare va însemna un eşec grav.
Amintim că pe 11 decembrie 2019, Ludovic Orban a dispus eliberarea lui Andrei Tinu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Tinu l-a dat în judecată pe Ludovic Orban, reclamând că a fost dat afară nelegal din funcţie și Curtea de Apel București a dispus suspendarea deciziei prin care premierul Ludovic Orban l-a demis pe Tinu. Decizia CAB este una provizorie, până când se va judeca pe fond cererea lui Andrei Tinu de anulare a deciziei prim-ministrului, însă este executorie – conform jurnaliştilor de la stiripesurse.ro.
Articolul Riscăm să rămânem fără prefect? Premierul Orban este pus la zid de opt prefecți demiși abuziv apare prima dată în Tulcea noastra.