Doar un partid şi-a desemnat candidatul. Restul…e tăcere! Noi cu cine votăm?

Doar un partid şi-a desemnat candidatul. Restul…e tăcere! Noi cu cine votăm?

Credit Photo: Tulcea Noastra


Doar un partid şi-a desemnat candidatul. Restul…e tăcere! Noi cu cine votăm?


Mai sunt aproape cinci luni până când vom alege din nou, primari şi consilieri, în data de 7 iunie, când sunt programate alegeri locale în toată ţara.

Cu toate acestea, legea electorală este încă neclară şi părtinitoare, iar bâlbâielile guvernanţilor nu fac decât să încurce românii. La această oră nu se ştie dacă vor fi două tururi în ceea ce priveşte alegerea primarilor, aşa cum doresc cei mai mulţi români, iar vis-a-vis de alegerea preşedinţilor de consilii judeţene nu este stabilit nimic clar: vor fi aleşi prin vot, de către electorat…sau vor fi aleşi prin votul majorităţii consilierilor judeţeni? Dezinteres, incompetenţă sau… interese prea mari şi manipulare grosolană? Iată o dilemă la care liderii liberalilor vor trăbui să se gândească repede şi să reacţioneze, sperăm, în interesul românilor, nu în interesul partidului şi al grupurilor “de sprijin”…


Să vedem ce ofertă electorală avem până acum la Tulcea 


PSD – Mai mult ca sigur, pentru primărie va intra în cursa Andaluzia Luca, actual viceprimar al municipiului, iar la Consiliul Judeţean, probabil că partidul va merge tot cu Horia Teodorescu, actualul preşedinte. Aici totul pare clar. Deocamdată…


PNL – Tăcere totală! Iniţial, liberalii tulceni au anunţat cu mare tam-tam încă din 2018 că vor merge la Primăria Tulcea cu candidatura lui Ştefan Ilie. Se pare că nu prea va mai fi aşa, pentru ca surse din interiorul partidului îl dau pe Ilie candidat la CJ…dar şi acest lucru se va întâmpla doar dacă alegerea preşedintelui CJ se va face de către consilierii judeţeni. Pentru primărie sunt vehiculate câteva nume, dar încă nu a fost stabilit nimic. Octavian Motoc şi-a anunţat intenţia de a participa la alegeri drept candidat PNL la primărie, dar au apărut zvonuri care aduc şi alte nume în discuţie, de exemplu Şinghi şi Bibu. Deocamdată sunt doar zvonuri… Nu excludem nici varianta Ilie…


USR-PLUS – În alianţă, se va merge cel mai probabil cu candidaţii cei mai bine cotaţi din cele două partide. Dacă la PLUS nu par a fi probleme, la USR încă se mai discută chestiuni de organizare. Aici, conducerea organizaţiilor, municipală şi judeţeana a fost înlocuită prin votul majoritar al birourilor şi, probabil până la finele lunii vor fi nominalizaţi şi candidaţii.


ALDE – Scorul dezastruos de la europarlamentare trage partidul către…istorie. Cel mai probabil, candidaţii ALDE la primărie şi CJ vor face doar figuraţie. Tăriceanu nu prea mai are nimic de spus în ceea ce priveşte candidaturile, aşa că pervăd o mare bulibăşeală.


PMP – Măcinat de scandaluri interne şi de lipsa de implicare în viaţa locală, partidul lui Băsescu nu va rupe gura târgului şi probabil că Victor Tarhon va candida pentru Consiliul Judeţean, rămânând ca cel nominalizat pentru candidatura la primărie să fie doar ca act de prezenţă.


Pro România – Un partid care promitea multe, dar s-a spart că o bulă de săpun după scandalurile de la centru. Probabil că Ştefana Zibileanu va fi nominalizată pentru candidatura la primărie. Despre candidatura pentru fotoliul de preşedinte CJ, nu cred că va conta numele, pentru că… scorul va fi sub aşteptări iar candidatul, oricare va fi el, nu intră în calculele electoratului. Se aude că oameni importanţi din partid vor părăsi barca în curând…


Independenţi – Cel mai probabil, singurul “independent” care va conta în bătălia pentru primărie va fi actualul primar, Constantin Hogea. Chiar dacă a fost şeful PDL şi PNL, Hogea se declară orfan politic şi mai mult ca sigur va merge fără culoare şi la aceste alegeri.

Chiar dacă are notorietate, lipsa de implicare a actualului primar în problemele urbei l-au coborât destul de tare în sondaje, cu toate că acesta refuză să accepte realitatea.

Alţi independenţi, indiferent de pe ce culoare politice ar veni, nu ar face decât să rupă voturi de la candidaţii de bază…aşa că nu vor conta prea mult.


Camarila va funcţiona din nou?


Ideea e că ne aşteaptă cinci luni pline de promisiuni şi amabilităţi, asta pe lângă mizeriile care vor fi aruncate în on-line de către postacii de serviciu cu conturi neasumate, mizerii care nu mai sunt înghiţite de către oamenii normali la cap şi care vor aduce mai mult dezavantaje candidaţilor susţinuţi de aceşti troli!

Dacă vor fi două tururi, Hogea va pierde 100%, dar vom vedea în faţa cărui candidat! Şi la un singur tur, sunt şanse, dar… depinde de adversari cum îşi vor juca cărţile…

Dacă preşedintele de consiliu judeţean va fi ales de către consilierii judeţeni, mai mult ca sigur că fotoliul îi va reveni unui candidat din dreapta politicii, adică PNL sau USR-PLUS. Rămâne de văzut dacă se vor înţelege… înainte şi după!

Dacă PNL şi alianţa USR-PLUS nu vor adopta o strategie comună, pentru că este clar că aceste formaţiuni vor ocupa cele mai multe fotolii în consiliul local şi consiliul judeţean, vom asista din nou la jocuri de culise şi înţelegeri pe la colţuri, pentru că ambele zone politice îşi doresc funcţii… Mai ales liberalii (pe surse din interiorul partidului). Totul va depinde de cum vor şti să negocieze USR-PLUS! Pe faţă, niciodată nu se vor duce spre stânga, dar în culise, onoarea nu mai contează atunci când interesul e mare! E clar ca “unele” partide de tradiţie ştiu să oferteze!

INDIFERENT de cine va ajunge să conducă municipiul şi judeţul, este IMPORTANT să o facă în interesul cetăţenilor. Demisia în alb ar fi o soluţie, dar… avem astfel de oameni care să accepte acest lucru? Pentru politicieni, onoarea este doar o definiţie din dicţionar…


Articolul Doar un partid şi-a desemnat candidatul. Restul…e tăcere! Noi cu cine votăm? apare prima dată în Tulcea noastra.