În Măcin și împrejurimi, caii lăsați liberi, pun în pericol circulația și fac pagube prin grădini și ferme

Credit Photo: Tulcea News


Situație gravă în Măcin, unde mai mulți cai lăsați liberi pun în pericol circulația rutieră, dar fac și pagube în gospodăriile și fermele din zonă. Autoritățile cunosc situația, dar pentru că nu se cunosc proprietarii, este mai dificil de găsit o soluție.


De aproximativ trei săptămâni, locuitorii din Măcin și împrejurimi se plâng de apariția unui mic grup de cabaline, aparent fără stăpân. Este vorba de cel puțin patru cai ce au putut fi văzuți și noaptea pe șosea pe DN 22D, dar și în oraș, punându-i în dificultate pe șoferi, atât ziua, cât și noaptea. În plus, animalele intră în grădini și pe terenurile agricole, provocând pagube.


Reprezentanții IPJ Tulcea susțin că au fost aplicate o serie de sancțiuni, dar nu se poate face nimic în privința animalelor.


Primarul din Măcin spune că știe de situație, primind sesizări din partea locuitorilor, a fermierilor, dar nu prea are soluții.


„Nu reușim să dăm de stăpâni, pentru că nu sunt cipați, nu sunt înregistrați. Împreună cu cei de la Poliția Locală am fost și în zona de unde bănuim că sunt, dar nimeni nu recunoaște că le aparțin. Drept urmare, am încheiat procese verbale că nimeni nu are pretenție asupra lor, au semnat, iar acum încercăm să găsim o soluție. Probabil vor fi prinși, cipați și înregistrați, apoi se vor da cu titlu gratuit unor persoane care își asumă îngrijirea lor. Am încercat să contactam asociații ale iubitorilor de animale, dar nu am primit ajutor“, spune Gheorghe Văcaru, primarul din Măcin.


Acesta speră ca în maxim o săptămână să rezolve problema, înainte ca ceva rău să se întâmple.


Se bănuie că animalele sunt lăsate libere peste iarnă pentru ca stăpânii să scape de corvoada hrănirii și îngrijirii, urmând ca în primăvară, dacă animalul supraviețuiește, să fie prins și pus la muncă.