USR propune zero taxe pe salariul minim, una dintre măsurile -far- incluse în programul de guvernare prezentat la Tulcea de Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui

USR propune zero taxe pe salariul minim, una dintre măsurile -far- incluse în programul de guvernare prezentat la Tulcea de Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui

Credit Photo: Tulcea Noastra


Sâmbătă, 11 mai,la Hotel Esplanada a avut loc o dezbatere publică iniţiată de USR Tulcea, pe tema programului USR de guvernare, la care au participat deputații Cristina Prună și Claudiu Năsui, alături de liderii locali ai USR, Elena Uram şi Dorin Tudor.

“Am început deja procesul de pregătire a guvernării. Orice partid serios, trebuie să stie ce vrea sa facă si orice partid transparent, cum este USR-ul, trebuie să prezinte lucrurile aceastea din timp si să fie supuse dezbaterii.” şi-a început alocuţiunea deputatul Claudiu Năsui. Acesta a mai punctat câteva idei din viitorul program de guvernare al USR:” Trebuie să punem stop exodului românilor. Suntem ţara europeană cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi peste graniţe! Asta este principala problemă a României si trebuie să facem ceva pentru aceşti oameni!

In primul si in primul rand, locuri de muncă mai bine platite in Romania si aici avem o măsura far, o măsura centrală a programului nostru, care se numește pe scurt, fără taxe pe salariul minim, in sensul de a face ceea ce fac si alte state europene, de a nu impozita salariile mici.

Mai dorim să eliminăm din birocraţie. Până acum filozofia statului roman a fost, de a nu elimina blocajele, de a tine antreprenoriatul foarte birocratizat, de a cere avize peste avize si hârtii cu duiumul, ca antreprenorul sa fie la mâna politicianului, fie el primar sau ministru.

Cea de-a treia chestiune pe care va trebui să o facem tine de investiţii, investitii pe fonduri europene in infrastructură” a mai precizat deputatul USR.

Un alt subiect abordat a fost transparenta cheltuirii banilor publici. Deputatul Claudiu Năsui a prezentat unul dintre proiectele sale, https://OpenBudget.ro, și un proiect de care s-a ocupat din perioada în care era consilier al ministrului finantelor din guvernul Ciolos: http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/transparenta-bugetara/index.htm

“Este prima oara cand puteți vedea bugetul oricarei institutii ale statului și mai ales execuția bugetară.”

La rându-i, deputata Cristina Prună a amintit că USR dorește să incurajeze antreprenoriatul românesc, ca motor al dezvoltarii României si sa le rezolve problemele. “Cam toate ideile pe care noi le avem in programul de guvernare vin din intalniri cu antreprenorii din țara. Ce ne-au spus aceștia in primul rând, este că au o mare problemă cu găsirea forței de muncă.”

O altă problemă punctată de deputatul Cristina Prună a fost lipsa de predictibilitate a

legislatiei fiscale romanesti, dând exemplu OUG 114, care institua taxe noi pe data de 28 decembrie cu aplicatibilitate de la 1 ianuarie.

Deasemenea una din intervențiile din public, a ridicat problema legislației fiscale care este extrem de stufoasă, neclară și greu de aplicat.

Referitor la măsura zero taxe pe salariul minim, deputatul Cristina Prună a mai ținut să precizeze: “Frumusetea acestei măsuri este că ar viza pe toată lumea. Toti angajații români nu ar fi taxați pentru primii 2080 de lei din salariu. Asta este diferența politicilor pe care USR dorește să le promoveze in programul de guvernare, sa nu dăm anumite creșteri salariale, doar unora.”

Elena Uram, candidatul tulcean din partea USR la alegerile europarlamentare a punctat la capitolul local, amintind că ” in acest moment nu exista fonduri europene alocate pentru îmbunătățirea sau retehnologizarea ambarcaţiunilor de mare tonaj sau pentru achizitionarea unor astfel de nave care se pot produce aici la șantierul naval din Tulcea. Nu mai vorbesc despre problema colmatării Dunării şi a deltei, pentru care nu prea face nimeni, nimic!

În momentul în care se va negocia bugetul Uniunii Europene, europarlamentarii USR vor propune linii de finanțare in aceste direcții.

Uniunea Europeana face multe pentru noi. În acest moment noi suntem incapabili sa preluam și sa implementam ceea ce ei ne ofera. Trebuie să încetam să dăm vina pe alții”- a încheiat preşedinta judeţenei USR Tulcea.

Dezbaterea sa întins pe aproape două ore, iar publicul a ridicat mai multe probleme, pentru care deputații USR au prezentat soluțiile si viziuna USR. Evenimentul a fost transmis live pe pagina facebook USR Tulcea Oficial, înregistrarea putând fi vazută aici: https://www.facebook.com/usr.tl/videos/2021237761512041/


Articolul USR propune zero taxe pe salariul minim, una dintre măsurile -far- incluse în programul de guvernare prezentat la Tulcea de Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui apare prima dată în Tulcea noastra.