VIDEO Fotograf aflat pe o ambarcațiune în Delta Dunării, agresat de un bărbat aflat într-o barcă rapidă. El a fost lovit cu un pahar de sticlă în ochi

VIDEO Fotograf aflat pe o ambarcațiune în Delta Dunării, agresat de un bărbat aflat într-o barcă rapidă. El a fost lovit cu un pahar de sticlă în ochi

Credit Photo: Tulcea News


Un grup de ornitologi germani conduși prin Delta Dunării de un cunoscut fotograf de wildlife român au trecut prin clipe de groază după ce au fost șicanați și atacați ulterior de ocupanții unei ambarcațiuni. Poliția a deschis un dosar de cercetare penală, cei implicați fiind identificați.


Cel care a fost rănit în urma acestui incident este fotograful Daniel Petrescu, care a povestit întâmplarea pe pagina sa de Facebook. Acesta acuză faptul că tot mai mulți turiști vin în Delta Dunării și nu țin cont de nici o lege.Ieri spre seară ieșim la o plimbare cu șalupă spre lacul Trei Iezere cu un grup de ornitologi din Germania. Aproape de intrarea în lac apare o barcă rapidă condusă aparent de niște “băiețași” turmentați care accelerează și trec pe lângă noi în trombă provocând un văl de un metru ce aproape ne-a zburat de pe scaune.


Am făcut semn să oprească dar nici vorba, conducătorul a întors barcă și a revenit în trombă înjurând și tachinându-ne, iar după câteva schimburi de urări s-au întors și au făcut o nouă rundă în jurul bărcii spre stupefierea nemților. Eu am început să filmez iar restul puteți vedea în filmarea și pozele postate mai jos. Unul din ocupanții bărcii a aruncat cu un pahar de sticlă lovindu-mă direct în ochi. La impact paharul s-a spart producându-mi mai multe tăieturi din care două destul de adânci. Clienții mei au rămas stupefiați la vederea sângelui care țâșnea din față mea crezând că am pierdut un ochi.


Acum rămâne să vedem ce stabilesc autoritățile dar din păcate acest incident nu este unul singular. De ani de zile nimeni nu face nimic în privință teribiliștilor de bani gata sau a celor ce consideră Deltă Dunării că un tărâm al nimănui unde nu există lege, reguli sau bun simț.


În România lui 2019 încă domnește legea lui -”Ba tu știi cine sunt eu?”-“Ba săracilor” și “Ba eu am bani și fac ce vreau”. Problemă este că nimeni, dar absolut nimeni nu ia nicio măsură pentru a combate aceste derapaje care în scurt timp vor duce la probleme și mai serioase în Deltă Dunării.


Deja prezența miilor de bărci rapide ce vântura apele rezervației are un impact semnificativ asupra mediului în tot ansamblul lui dar în combinație cu nesimțirea, lipsă de educație și nerespectarea legii va duce la transformarea acestui mic paradis într-un parc de aventură în care adrenalină data de motoarele de mare putere va fi singură atracție.


Eu spun că a sosit momentul să luăm atitudine și să punem puțin piciorul în prag pentru că altfel ne tăiem cracă de sub picioare. Aș dori să văd și eu măcar o clarificare a legii care permite accesul pe teritoriul rezervației, să văd că cineva se gândește mai departe de ziua de mâine.


Aș dori să văd măcar o autorizație de acces în Deltă Dunării suspendată din cauza nerespectării vitezei sau lipsei de respect pentru natură dar sperata cred că este deja moartă.


Deltă este văzută de autorități doar că o vacă de muls, un teren de joacă și de impresionat “baștanii” când vin la pescuit sau o sursă de peste și icre cu care să se ungă rotițele de la București pentru a continuă cu distrugerea lentă a acesteia“, a spus Daniel Petrescu.Incidentul a fost reclamat și la Guvernatorul Deltei, cât și la Poliție.


„În lege scrie clar că în momentul în care te apropii de altă ambarcațiune, trebuie să încetinești. El a accelerat și a făcut și o manevră periculoasă la adresa partenerului de trafic, vădit intenționat. E o chestiune de zile până dăm de el. Este un turist care a închiriat o barcă de la Mila 23“, a declarat Mălin Mușatescu, guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.


Polițiștii tulceni au demarat o anchetă, fiind deschis un dosar penal, persoana care a aruncat cu paharul fiind identificată.„La data de 10 mai, polițiștii IPJ Tulcea au fost sesizați prin plângere depusă de un bărbat, de 44 de ani, din localitatea Maliuc, la sediul Postului de Poliție Maliuc, despre faptul că în cursul aceleiași zile, în zona Mila 23, în timp ce se afla într-o ambarcațiune cu turiști străini, a fost agresat de o persoană necunoscută, aflată într-o altă ambarcațiune.


În urma agresiunii, reclamantul a fost rănit.


În baza sesizării și activităților desfășurate imediat de polițiști, a fost identificată persoana implicată, fiind vorba de un bărbat de 43 ani din jud. Argeș.


În cauză s-a întocmit dosar penal, în care se continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe“, au precizat reprezentanții IPJ Tulcea.